Настоящият план на Европейския съюз за премахване зависимостта си от

...
Настоящият план на Европейския съюз за премахване зависимостта си от
Коментари Харесай

Отказът на ЕС от руския газ може да струва $214 милиарда повече от планираното

Настоящият проект на Европейския съюз за унищожаване зависимостта си от съветския газ, като го размени последователно с газ от други източници, може да коства на блока до 214 милиарда $ повече от в началото плануваното.

Това се написа в отчет на мозъчният концерн за климата и организациите Ember и Global Witness, които приканват за по-бързо внедряване на възобновими източници, оповестява money.bg.

Планът на Европейската комисия REPowerEU да направи Европа самостоятелна от съветските изкопаеми горива още преди 2030 година включва диверсификация на доставките на газ, ускорение на работата по възобновими източници, увеличение на производството на електрическа енергия от тях и подмяна на газта в производството на отопление и електрическа енергия. Според Комисията това може да понижи търсенето на съветски газ от Европейски Съюз с две трети преди края на годината, написа Oilprice.

Според Ember and Global Witness актуалните проекти на Европейски Съюз за потребление на газ биха могли да костват в допълнение 264 милиарда $ към сметката на Европейски Съюз за сила през 2030 година,

поради високите цени на газа. Планът REPowerEU ще понижи сметката единствено с 49 милиарда $ (47 милиарда евро), което въпреки всичко ще бъде нарастване с 214 милиарда $ (203 милиарда евро) над първичните прогнози на Комисията, считат от организациите, съставили отчета.

Стратегията на Европейската комисия REPowerEU има за цел да понижи вноса на съветски газ на континента. Все още обаче се разчита доста мощно на съветски газ, а сметките в Европа ще бъдат увеличени от 34 милиарда евро при планирани цени за 2030 година или 203 милиарда евро при цените днешния газ ", се споделя в изказване на Ember and Global Witness.

" Да се залага на изкопаеми източници е губеща тактика. Високите и нестабилни цени на газа ще костват скъпо на Европейски Съюз.

По-добре би било средствата да се изразходват за преход, който може да донесе налична и чиста сила за всички европейци ", разяснява Сара Браун, старши анализатор в Ember.

Според специалисти десетилетия на прекалено разчитане на газ от Русия направи Европа необикновено уязвима към променливите цени.

" Анализът ни в този момент демонстрира, че Комисията е подценила доста цената за потребителите ".

Очаква се Европейската комисия да разкрие детайлностите от проекта REPowerEU идната седмица. Очаква се в него да бъдат включени и възобновими източници и Европейска комисия да предложи по-бързо разрешаване на планове за възобновима сила, като част от проекта си за увеличение на усвояването на възобновима сила, с цел да понижи зависимостта от съветската сила и да форсира енергийния преход.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР