Настоящият период е преходен – свършиха типичните зимни респираторни вируси,

...
Настоящият период е преходен – свършиха типичните зимни респираторни вируси,
Коментари Харесай

Опасни болести дебнат в тревата

Настоящият интервал е временен – свършиха типичните зимни респираторни вируси, не са почнали и типичните летни ентеровирусни инфекции. Това сподели пред Novini.bg основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

По думите му скоро се чака да стартира разпространяването на някои кърлежопреносими инфекции. Основното при тези случаи е да се борим с преносителите – дали ще са кърлежи, комари или гризачи, всички те популяризират болести. Най-разпространените от тези болести в България са кърлежовите като Лаймска болест и Марсилска тресчица. От тях през годините имаме от 500-600 до над 1000 случая, което по никакъв начин не е малко. За благополучие, най-тежките кърлежопреносими болести като Кримска хеморагична тресчица са необичайност, само че те са в действителност доста тежки, животозаплашващи, разясни доктор Кунчев.

Най-важното в тази ситуация е общините е да правят нужните дезинфекционни действия – да бъдат направени обработки на огромни площи. Това би трябвало да е направено в точния момент, с положителни препарати и неведнъж. По този метод рискът понижава доста, сподели специалистът.

Той предизвести, че когато отиваме на излет и лов на риба в региони с интензивно отглеждане на животни, опцията за захапване от кърлеж е огромна. Редно е, когато се приберем, да вършим оглед на тялото, тъй като колкото по-бързо и по-чисто се смъкна кърлежа, толкоз по-малка е вероятността за заразяване. Най-добре е кърлежът да бъде изваден от експерт – в лекарски кабинет. Няма проблем и самичък човек да го смъкна, стига кърлежът да не е надълбоко впит. В първите няколко часа той е незадълбочено впит - в случай че с леки придвижвания го махме от кожата, без да го мачкаме и късаме, това е задоволително, само че въпреки всичко е целесъобразно това да става под наблюдаване на доктор, тъй като той може да реши какъв е рискът и дали да се изписва антибиотична профилактика, сподели още пред Novini.bg основният държавен здравен контрольор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР