Настоящите локдауни в Китай носят повече рискове за глобалната инфлация,

...
Настоящите локдауни в Китай носят повече рискове за глобалната инфлация,
Коментари Харесай

Локдауните в Китай сега носят повече рискове за глобалната инфлация, отколкото през 2020 г.

Настоящите локдауни в Китай носят повече опасности за световната инфлация, в сравнение с тези от 2020 година Това обявиха пред Си Ен Би Си анализатори от компанията за пазарни изследвания Bernstein.

Това се дължи значително на обстоятелството, че от началото на пандемията светът е станал още по-зависим от китайските артикули, показват анализаторите.

Делът на Китай от износа в международен мащаб набъбна до 15,4% през 2021 година, което е най-високото равнище най-малко от 2012 година

Износът на Китай се усили доста през последните две години, защото страната съумя да сложи под надзор първичната вълна от COVID-19 в границите на няколко седмици и да възобнови производството, до момента в който останалата част от света водеше борба за преодоляване на пандемията. Китай обаче продължава да съблюдава политиката си за „ нулев коронавирус “, до момента в който през последната година множеството страни разхлабиха ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид.

През последните няколко континентален Китай е изправен пред най-тежката си коронавирус вълна от две години, като страната вкара локдаун в Шанхай и други градове в страната. Според анализатори ограниченията в Китай са най-строгите от началото на 2020 година насам.

„ Вярваме, че макровъздействието на локдауните в Китай може да бъде много огромно и нещо, което пазарът към момента не прави оценка “, показват в отчет Джей Хуанг и неговият екип от Bernstein.

В съпоставяне с равнищата преди пандемията, разноските за експортни контейнери в Шанхай са пет пъти по-високи, а цените за въздушен транспорт са два пъти по-високи, се споделя в отчета.

 „ Следователно ще има по-висок експорт на инфлация, изключително към огромните търговски сътрудници на Китай, само че в това време ще се следи и закъснение на възобновяване на вътрешното търсене в Китай “, споделят създателите на докалда.

В отражение на новите проблеми с веригите за доставки китайската компания за електрически коли Nio разгласи прекъсване на производството през уикенда.  

 Германският авто производител Volkswagen съобщи, че заводите му в покрайнините на Шанхай и в североизточната провинция Джилин остават затворени най-малко до четвъртък.

„ Като се има поради, че тези блокади идват в миг, когато световните вериги за доставки към този момент са напрегнати... имаме вяра, че въздействието на тези лакдауни може да бъде доста по-голямо върху световната инфлация и вероятностите за напредък спрямо това, което видяхме през 2020 година “, изясняват анализаторите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР