Настоящата учебна година е първата, в която единайсетокласниците учат по

...
Коментари Харесай

Профилирането в 11 и 12 клас огрaничава обучението по естествените науки

Настоящата образователна година е първата, в която единайсетокласниците учат по тясно ориентирана, понижена по брой предмети стратегия. В така наречен втори гимназиален стадий (XI и XII клас) влизат три до четири профилирани предмета - до два съгласно профила на учебното заведение, два по желание на учениците (направен нaй-късно в 10-и клас), както и наложителните български език и литература (БЕЛ), математика, гражданско обучение и физкултура. Идеята е в двата финални класа учениците да имат доста повече време да се приготвят по профилиращите си предмети. Другата страна на монетата е, че с цел да е допустима специализацията, учениците компресирано учат огромни елементи от предходната стратегия от 8 до 12 клас сред осми и десети клас.

Целта на въведената през 2017 година промяна е да се предизвиква построяването на пълномощия и учениците да излизат по-подготвени в обособени области. Рано е да се съди за резултатите от нея - първите, които тази смяна засегна, в този момент приключват XI клас и ще поставят матури следващата година. Тези матури също ще са пригодени към новата стратегия - сегашните единайсетокласници ще държат две наложителни по два от профилиращите си предмети и ще могат да поставят и спомагателни.

Първото прилгане на специализацията обаче демонстрира, че то може да докара и до известни ограничавания за зрелостниците. Новите стратегии изискват от учениците на доста по-ранен стадий - още от девети-десети клас, да решат към каква компетентност желаят да се насочат. Проблемът е, че профилиращите предмети се дефинират съгласно броя на желещите да се образоват по тях възпитаници. Така по-малко известните науки, каквито всекидневно са физика, химия, биология, както и други предмети, може всеобщо да отпаднат от стратегиите за XI и XII клас. Недостатъчните часове по тях пък могат да се окажат пречка пред кандидатстването на зрелостниците в някои от непознатите университети.
Защо въпросът е значим?
Според опита на шефа на 119 СУ Диян Стаматов, който е и ръководител на съюза на учебните шефове, към физиката и астрономията като профилиращ предмет обичайно има минимален интерес. Това значи, че при липса на задоволително поискали го възпитаници предметът няма да се учи в последните два класа на междинния курс. Същото може да се случи и с други предмети и на процедура се стига до ограничение на избора на учениците, които биха желали да продължат образованието си по тях. Една от аргументите за този резултат е и предварителното и автоматизирано залагане на част от профилираните предмети съгласно профила на учебното заведение - да вземем за пример непознатият език е автоматизирано профилиращ за езиковите гимназии още от 8 клас, математиката и информатиката за СМГ и тн.

Първите резултати демонстрират всеобщи групи по осведомителни технологии и непознати езици и изострен дефицит при естествените науки. Именно те обаче са в основата на STEM образованието (наука, технологии, инженерство и математика), на което страните разчитат за своята конкурентоспособност в 21 век.

В някои учебни заведения е допустимо да не се съберат групи по физика, химия или биология за XI и XII клас. Пред " Капитал " учители разясниха, че образованието по двата профилиращите предмети в XI и XII е доста изискващо и при предмети като химията и биологията се приближава до университетско равнище, по тази причина учениците постоянно са склонни да избират по-ненатоварващи ги разновидности. В София да вземем за пример учебните заведения, в които са се събрали групи по профилиращ предмет " физика и астрономия " във втори гимназиален стадий се броят на пръсти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР