Настоях Асоциацията на колекторските фирми да направят проверки за случаи,

...
Настоях Асоциацията на колекторските фирми да направят проверки за случаи,
Коментари Харесай

Омбудсманът обясни трикове за давността на заеми, търсени от колекторски фирми

Настоях Асоциацията на колекторските компании да създадат инспекции за случаи, при които има " подканване " – т.е. да се подпише документ, с който се признава дълг. Това сподели омбудсманът Диана Ковачева, визирайки така наречен за задължения на физически лица.
Ковачева посочи, че признание на дълг не значи да почне да тече срокът на дълга. Има обаче проблем с разсрочването и отсрочването на дълга – тук към този момент има нов падеж и отминалост т.е. разсрочване може да докара до нова дата, изясни омбудсманът. " Съветвам хората нищо да не подписват, без да са се посъветвали с правист, с цел да знаят какво следва ", сподели Ковачева.
 Ударно нарастват необслужваните отговорности на семействата Ударно нарастват необслужваните отговорности на семействата
Средният размер на задълженията, които семействата не могат да обслужват, е към 2200 лв., оповестиха от една от огромните компании за съб...
Нещо значимо – при изтекла безспорна отминалост не значи, че дългът изчезва. Просто кредиторът не може да търси парите наложително, посредством съд. Но в случай че се заплати част от дълга, има правно признание.
За да се възползваш от 10-годишната отминалост, би трябвало да се подаде несъгласие – пред кредитора или пред съд. Кредиторът обаче може да не се съгласи, стана ясно от думите на омбудсмана. „ Сигурният ” вид да има или не изтекла отминалост е съдът.
Имаме доста случаи, при които на длъжници не се споделя за отминалостта и те почват да заплащат разсрочено, което я отстрани, продължи Ковачева, като посочи: „ Разбира се, дано не окуражаваме хората да не заплащат задължения ”.
Ковачева предизвести и за правосъдния развой за дълг, при който длъжникът не схваща, че го съдят. Призоваването със залепяне на документ от съда си е годен метод, а доста хора не гледат таблата, където се прави, тъй като даже не живеят там, където съдът ги търси – по тази причина насочих рекомендации за смяна, уточни тя.
 Асоциация на потребителите: В началото на 2021 година ще има взрив на непогасени заеми и отговорности Асоциация на потребителите: В началото на 2021 година ще има взрив на непогасени заеми и отговорности
" Министърът на правораздаването Данаил Кирилов подвежда обществото във връзка с активността на колекторските компании в интервала на изключително...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР