Наставникът на Ботев Враца, Веселин Великов, даде ексклузивно интервю за

...
Наставникът на Ботев Враца, Веселин Великов, даде ексклузивно интервю за
Коментари Харесай

Веселин Великов пред Nostrabet: Нивото в момента е далеч по-ниско в сравнение с преди 20 години

Наставникът на Ботев Враца, Веселин Великов, даде извънредно изявление за уеб страницата. Той показа по какъв начин се е стигнало до назначението му отпред на отбора от северозападна България, както и погледна обратно във времето към триумфите си с Кариана и Дунав Русе.
Великов е на мнение, че равнището на българския футбол е доста по-ниско понастоящем, спрямо това преди 20 години, когато той е бил деен играч. Специалистът счита, че треньорите имат съществена роля в това да убеждават футболните ръководители в потребността от по-широки вложения в другите аспекти на един футболен клуб.
Здравейте, господин Великов! Преди към месец приехте предизвикването да застанете отпред на тима на Ботев Враца. Как се решихте на този ход?
Обади ми се изпълнителният шеф, Денислав Георгиев, с него говорихме. Бях си в Бургас, пристигнах на място, с цел да се разберем. Нямах никакво терзание, че пристигам два дни преди мача с ЦСКА за Купата. Бях гледал доста мачове на Ботев Вр, да не кажа всички. Знаех, че задачата няма да е лесна, само че предложение от тим от efbet Лига мъчно се отхвърля.
Липсата на шанс ли е значително причина за нежеланите резултати в последните месеци?
Сигурно и по този начин може да се каже. Отборът доминираше в много мачове, удари греди и пропусна дузпи, само че все нещо не стигаше. Преди да дойда бяха в серия от 8 загуби от 9 мача, тъй че не беше елементарно да подвигна самочувствието на тима, само че мисля, че против Славия показахме на какво сме способни. Нужно е време, а и имахме интервал, в който имахме цели 7 играчи, заболели от ковид. Нямахме изключително време да работим с цяла група, само че най-важна е подготовката в душевен проект.
Кои са основните детайли за тим, който се бори за оцеляването си?
Всички аспекти са значими – ментален и душевен изключително. Стигнахме до миг, в който мачът с Черно море може да реши всичко в борбата на дъното. И да не спечелим, ще се борим до края. Ако победим Черно море, то имаме огромен късмет да останем в лигата. Няма да се отхвърляме до края.
Самият Вие имате много опит както в българския хайлайф, по този начин и във Втора Лига, откакто сте съумели да спечелите промоция с цели два отбора за efbet Лига. Каква е тайната на триумфа в по-ниските равнища на родния футбол?
Тайната е в това да имаш добър колектив и тимът да е добре квалифициран физически. Мисля, че положителният колектив е тайната към триумфа за всеки тим, освен във Втора Лига. Държа да бъдат привличани момчета, които аз преценява и оттова насетне всичко е въпрос на работа и време. Не съм бил в никакъв случай в даден тим по-малко от 2 години и половина, тъй че е нужно и самообладание.
В началото на този сезон бяхте отпред на Кариана, който обаче се разформирова след гибелта на притежателя на клуба. В каква степен имахте възприятието, че положителната Ви работа е била за нищо?
Разбира се. С по-голямата част от момчетата подкрепям връзка и имаше съществено отчаяние у тях, че не съумяха да завършат започнатото. Бяхме основали превъзходен колектив и всеки изпълняваше напътствията ми на 100%. Беше им болно, че не успяхме да приключим шампионата. Дали щяхме да сме в челните позиции нямаше да има такова значение.
Оттеглянето на клубове във Втора Лига е много постоянно срещан феномен. Има ли решение за този проблем?
Конкретно в обстановката на Кариана нямаше общо с финансови проблеми, а по-скоро в действителност с нелепата гибел на притежателя ни, който имаше огромна обич към футбола. След гибелта му нямаше самодейност да се продължи започнатото.
За мен решението на казуса се крие в банкови гаранции за клубове. По този метод отборите ще продължат присъединяване си най-малко до края на сезона. Трябва да се намесят органите на българския футбол, да дават банкови гаранции за по-нискоразредните клубове и в случай че даден тим изкара до края на шампионата, то да му се върнат парите. По този метод няма да виждаме толкоз тимове, които не приключват сезона.
Един футболен управител загатна преди дни, че малко клубове гледат на школата като на запас, а не като на тежест. Съгласни ли сте с това изказване?
Футболът не е фиктивен в България и ние несъмнено не откриваме топлата вода. Важно е да има школи, които да действат и да създават играчи, които да са бъдещето на нашия футбол. Не би трябвало школите да са тежест за клубовете, без значение дали в efbet Лига, или Втора Лига. Именно от там би трябвало да се вземат футболисти за първия тим.
Преди няколко години постигнахте страхотни триумфи с различен клуб, който към този момент не е измежду професионалните – Дунав Русе. Каква беше рецептата, с цел да може Дунав да играе даже в европейските квалификации?
Както споделих и доскоро, най-важното беше мощният колектив. 100% от футболистите, които желаех, бяха привлчени и управлението ни даде финансово успокоение. С общи старания изградихме доста добър тим, над който, за жалост, не успяхме да надградим. Аз бях там 4 години обаче и мисля, че се справихме на доста положително равнище, като цяло.
Редица играчи от тогавашния тим продължиха да играят на високо равнище за нашите стандарти, някои стигнаха и до националния тим. Изпълва ли Ви това с горделивост?
Да, горделив съм, несъмнено. Всеки един треньор, без значение в efbet Лига или във Втора Лига, желае да вижда по какъв начин състезателите му се развиват и да вижда, че те са оценили работата, която сте свършили. Гледам да се слушам с всеки един състезател най-малко по един път на месеца. Надявам се да съм трансформирал в положителна тенденция техния живот и футболен път.
Смятате ли, че има изцяло повишаване на качеството на родната елитна дивизия в последните години, или в противен случай?
Напротив, равнището на футболисти и на играта спада у нас с всяка една година. Няма общо с равнището преди 20 години, когато аз бях футболист, с това, което е в този момент. Нивото е надалеч по-ниско, само че се надявам, че с оправянето на стадионите и футболните бази и равнището на родния футбол ще се повиши.
Зависи и от нас, треьнорите, с цел да убедим президентите да дават повече пари за клубовете, за базите и най-много за юношеските школи, което е най-важното за мен.
Вие сте притежател на Купата на България с ЦСКА, като футболист. За „ алените “ ли ще викате на финала против Арда?
Разбира се. Бях в ЦСКА като дребен. Любо Пенев е точният човек за тима и считам, че ще успее още веднъж да върне Купата на „ Българска войска “.
Вие бяхте и национал на България в интервала, в който към момента имахме триумфи на интернационално равнище. Какво се промени в родния футбол, с цел да тръгнат резултатите толкоз надолу?
Знаете доста добре, че когато аз бях футболист, над 90% от играчите в националния тим играеха зад граница, което беше доста скъпо. Всички млади футболисти е добре да отидат в чужбина.
Отделно и равнището на шампионата преди 20 години беше несравнимо по-високо, в съпоставяне със настоящето. Зависи от треньорите и от ръководителите. Нужно е време, с цел да се промени това. Знам, че ентусиастите нямат това време, само че няма по какъв начин по различен метод да достигнем до резултатите, които желаем.
Има ли предпочитание от ръководителите на българския футбол за смяна в вярната посока?
Мога да приказвам особено за Ботев Враца. Ръководителите имат доста огромно предпочитание да се стигне до смяна. Както знаете, имаме втори тим, който играе в Трета Лига. Там играят на 95% млади футболисти, на по 17-18 години. В клуба се надяваме да се получи една последователност и последователно да интегрираме повече играчи от втория тим. Това обаче няма да стане незабавно. Нужно е самообладание и мисля, че ръководителите във Враца са подготвени да проявят сходно самообладание.
Виждате ли светлина в тунела, с оглед появяването на някои надарени млади играчи?
Разбира се, доста е хубаво, че 4-5-ма играчи отидоха в чужбина през последните месеци, само че това е малко. Отново дублирам, преди 90% от националния тим беше формиран от такива играчи. Може да се надяваме, че това още веднъж ще се случи, само че ще ни е нужно време.
На какво отдавате неспособността на много наши играчи да се задържат в чужбина?
Съвкупност от доста аргументи. Има ментална преграда, в други случаи е въпрос на липса на нужното качество, само че всичко е навързано. Преди години много от играчите в чужбина даже не бяха викани, тъй че колкото повече легионери имаме, толкоз по-добре за родния футбол като цяло. Всички почитатели желаят да видят нещо сходно, само че не може да чакаме, че ще е бърз развой.
И за край – какво си пожелавате в идните месеци в персонален и професионален проект?
На първо време си поисквам да спасим Ботев Враца по случай 100-годишния празник на клуба и да зарадваме последователите. Оттам насетне се надяваме да играем добър футбол през новия сезон, да сме допустимо на първо време в класирането и да не се борим още веднъж за мястото си в групата и следващата година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР