Настастия Двоянкина, 31-годишен учител по изкуство в Екатеринбург, едвам свързва

...
Настастия Двоянкина, 31-годишен учител по изкуство в Екатеринбург, едвам свързва
Коментари Харесай

Заради намаляващите доходи руснаците отново попадат в капана на финансовите пирамиди

Настастия Двоянкина, 31-годишен преподавател по изкуство в Екатеринбург, колкото да свързва двата края. Когато през декември 2020 година схваща, че е бременна, тя осъзнава, че месечният ѝ приход от 30 хиляди рубли (676 лева.) няма да бъде задоволителен. " Започнах да се оглеждам и да се чудя по какъв начин да увелича прихода си ", споделя тя пред The Moscow Times.

Приятел от работа ѝ споделя за Finiko, нова капиталова опция, която дава обещание висока възвръщаемост. Двоянкина взема решение да вложи съвсем всичките си спестявания, към $5 хиляди, с вярата да успее да си купи апартамент, когато бебето се роди.

Но през лятото Finiko стопира да заплаща и тя към този момент не може да изтегли инвестицията си. Тогава Двоянкина схваща, че е една от стотиците руснаци, излъгани от компанията. " Не се смятах за човек, който ще попадне във финансова пирамида, само че ето. Чакам бебе и нямам пари ", споделя тя.

Finiko, учредена в Казан през 2019 година, обещаваше на вложителите възвръщаемост от 20-30% месечно, както и опцията те да закупят жилища и коли с отстъпка. Компанията е учредена от четирима мъже, като отпред стои Кирил Доронин, харизмачитен Instagram инфлуенсър с история във финансовите пирамиди.

Властите обръщат повече внимание на компанията, когато тя пуска лична криптовалута при започване на декември 2020 година Малко по-късно стартира публично следствие, а през февруари централната банка предизвестява, че Finiko наподобява като пирамида.

В началото инвестицията в криптовалутата FNK е по избор, само че през юни Доронин оповестява, че всички преводи ще минават през нея. След това обменният ѝ курс пораства десетократно.

През юли Finiko стопира заплащанията и не разрешава на вложителите да изтеглят вложенията си. Малко по-късно цената на криптовалутата FNK се срутва, давайки индикация, че създателите са изтеглили големи суми. Доронин отхвърля коментар, а локални медии оповестяват, че в петък той е бил арестуван от управляващите.

За двете години, в които работи, Finiko съумява да притегли сред три и седем милиарда рубли ($34 млн. до $80 млн.)

Финансовите пирамиди, или Понци схемите, в които вложителите влизат с обещанието за галактическа облага, която се изплаща от парите на идващите, които се подлъгват, бяха известни в Русия през 90-те, когато страната преминаваше през икономическа неустойчивост. Най-популярен е казусът с МММ на Сергей Мавроди, в който пет милиона души изгубиха общо $10 милиарда

След краха на МММ през 1994 година съветските управляващи започнаха дейни дейности против пирамидите, а с растящите цени на петрола се увеличи и просперитета на руснаците — с което изглеждаше, че този вид схеми остават в предишното.

Но действителният наличен приход в Русия понижава през последното десетилетие, а пандемията ускори неравенството. И от ден на ден руснаци, не запомнили перипетиите от 90-те, се обръщат към Понци схеми с вяра да забогатеят бързо.

Данни на централната банка от 2020 година показват, че към 300 компании " демонстрират признаци на пирамида ", растеж от 35% по отношение на миналата година. " Руснаците още веднъж са гладни за риск поради влошаващите се условия на живот. Днес действителният наличен приход е с 10% по-нисък по отношение на 2013 година ", споделя икономистът Владислав Иноземцев.

Експерти сочат, че надигането на криптовалутите също способства за възраждането на пирамидите. Инвестиции, свързани с криптовалути, са измежду най-често срещаните измами през днешния ден.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР