Настъпва летният сезон и една тема, която обикновено потъва в

...
Настъпва летният сезон и една тема, която обикновено потъва в
Коментари Харесай

Бетономорие - стени, кули и вили

Настъпва летният сезон и една тематика, която нормално потъва в давност, още веднъж е на дневен ред. Ресторанти, хотели, курортни комплекси, подпорни стени - в резюме казано " Бетономорие ".

В последните дни следващите бетонни блокове, този път на плажа на " Смокиня " предизвикаха публичния интерес. Дискотека или ресторант, структурите на пясъка разсъниха въпроси и подозрения за законността на плана. В Синеморец пък жителите проведоха митинг, тъй като се оказа, че терен, предопределен за спортна площадка, в действителност е очакван за 14 триетажни къщи.

Архивите от близкото минало пазят информация и за по-скандални градежи. Eто кои от тях привлякоха публичното мнение през последните години.

Подпорната стена на Алепу

Това е един от най-коментираните градежи по Черноморието ни. Всичко стартира през 2019 година от сигнал на жители. Институциите тогава твърдяха, че всичко е законно, макар че теренът попадаше в зони от " Натура 2000 ".

От Регионална инспекция за опазване на околната среда в Бургас обясниха, че в територията имало желание да се построяват курортни комплекси. От компанията вложител тогава обаче бяха безапелационни, че това е единствено подпорна стена, която да укрепи свлачището.

 Снимка: Булфото

Последваха инспекции и ДНСК спря градежа поради груби нарушавания - строителството не било нелегално, само че по едно и също време се укрепвало свлачище и се строял курортен комплекс.

Решението разгневи еколозите, които означиха, че краткотрайното заледяване няма да реши казуса.

Така се и оказа, тъй като строителните работи продължиха, откакто от ДНСК установяваха, че в региона на плаж Алепу се правят единствено действия по брегоукрепване, а строителството на втория стадий от плана е спряно. А съгласно шефа на компанията вложител без бетон и здрава структура нямало по какъв начин да бъде овладяно свлачището.

Проверките на Община Созопол също демонстрираха, че няма нарушавания и там не се строи 4-етажен хотел, макар че на това наподобява, посочваха фотоси на подпорната стена, появили се в обществените мрежи.

 Снимка: Facebook група "Бетономорие "

Оказа се, че брегоукрепващата структура в действителност и по документи е курортен комплекс, появи се и схема на плана.

 Снимка: bTV

Кутийките, които се виждат на фотосите, са празни пространства, които би трябвало да подкрепят работата на стената откъм гърба - да я укрепят в допълнение ", съобщи Камен Славнин - проектантът, и разкри, че край четириетажната подпорна стена на Алепу ще има " хубав курортен комплекс с двуетажни постройки ".

Междувременно започнаха митинги на еколози и недоволни жители, а специалисти нарекоха градежа " подигравка със закона ". Оказа се, че стената имала и акт 16.

Тогава се намеси и прокуратурата, която изиска градежът още веднъж да бъде спрян. Тогавашният министър на екологията Емил Димитров отхвърли да предприеме това деяние, наблягайки, че не е " екологична бухалка ", което предизвика кавги в Народното събрание.

В последна сметка делото за " Алепу Вилидж " беше отсрочено, а тематиката остана единствено по лозунгите на протестиращите жители. Едва неотдавна скандалният градеж се разяснява от " Изправи се! Мутри вън! ", които желаеха комисия за него, а прокуратурата още веднъж го ревизира след сигнал на Комисията по проверка на ръководството на ГЕРБ.

Вилната зона край къмпинг " Арапя "

Екоактивисти и фенове на живописната борова гора на местността " Дядо-Ильова бахча ", виждат съмнителна сеч и голямо по мащаби разкопаване и пробутване на подземни връзки.

По план трябвало да се построят едноетажни къщи. От Регионалната екоинспекция в Бургас и от Община Царево декларират, че строителството е законно, а по думите на вложителя се отсичат единствено изсъхнали дървета, тъй като част от гората щяла да бъде непокътната.

 Снимка: Булфото

Проверка на ДНСК демонстрира, че нямало строително позволение за път до вилното населено място, по тази причина стопираха градежа краткотрайно.

Междувременно година по-късно се появи цялостен квартал наоколо до боровата горичка, където беше даден рестарт на градежа.

Трябва да се завърши с обсесията, че всичко което се строи на морето, е нелегално. Ако нещо е отвън закона, то няма да се случва, съобщи тогава кметът на Царево Георги Лапчев, който разреши градежът да продължи.

Април 2020 година планът беше съвсем изпълнен, а вложителят санкциониран с 1500 лева за изсичането на дървета.

Вили в местността " Поляните " край Синеморец

Асоциацията на парковете в България сигнализира за нарушавания при строителството на вили и хотели в местността " Поляните " край курортното населено място Синеморец. Според разбора, изработен от природозащитната организация, почналият градеж е противозаконен, защото опонира на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и Закона за биологичното многообразие.

Според капиталовото предложение постройката трябвало да бъде двуетажна вила с параметри, които се разграничават от написаните в закона за парцели на първа линия.

От РИОСВ-Бургас вършат инспекция и откриват, че градежът се намира на територията на парк " Странджа " и е в нарушаване, тъй като се прави в гнездовия интервал на птиците от март до август.

 Снимка: БНР

Недоволството от застрояването на местността принуди хората да излязат на митинг. След това пристигнаха и санкциите за вложителя - сред 500 и 10 000 лева

Строежът обаче беше възобновен след края на гнездовия интервал, а митингите продължиха.

От три екозащитни организации изпратиха сигнал до Окръжната прокуратура в Бургас, само че съгласно окръжния прокурор Ангел Георгиев липсвали данни за осъществено закононарушение. Апелативната прокуратура в Бургас стартира инспекция, след отхвърли му да образува наказателно произвеждане по отношение на строителството в местността " Поляните ".

Хотел на два етажа с кула в " Св. Св. Константин и Елена "

Двуетажен хотел, кула, външен басейн - всичко това на метри от плажа на " Св. Св. Константин и Елена " край Варна и то законно.

Шефът на ДНСК извърши оглед след сигнали на жители, че в региона на мостчето се строи солидна постройка, на самия плаж наоколо до открит предходната година 5-звезден хотел. Според него това е втора инспекция на обекта, позволение има.

 Снимка: Булфото

" От Министерство на регионалното развитие е утвърден подробният организационен проект, защото курортният комплекс е с национално значение и редът на закона е подобен. Намира се в зона А по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, планът е съгласуван с допустимите нормативи за застрояване в тази устройствена зона ", разгласи тогава основният проектант на Община Варна Виктор Бузев.

Вила за сина на архитекта на Шабла

Репортаж на " Нова телевизия " от февруари 2020 година сподели строителство край брега на Тюленово, което е обвързано с спор на ползи. Твърденията са, че основният проектант на Община Шабла Татяна Нейкова е презаверила издадено позволение на градеж на жилищна постройка, намираща се на самия бряг в с. Тюленово, в интерес на своя наследник - притежател на парцел.

 Снимка: КПКОНПИ

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество и формиране по сигнал на произвеждане за спор на ползи се самосезира.

Според Нейкова като основен проектант тя е работила в изискванията на обвързана подготвеност (длъжна е била да презавери, а по-късно и да добави разрешението за строеж), при по този начин подадените претенции от притежателя на парцела, без значение, че той е неин наследник. Според Нейкова, отказ по заявките от сина ѝ не е бил вероятен, защото в общината не работи друго лице с проектантска дееспособност.

Тези доводи на архитекта обаче не бяха признати от КПКОНПИ и Върховният административен съд остави в действие решението за открит спор на ползи във връзка с Татяна Нейкова. Наложена ѝ е санкция от 10 000 лева, само че ще би трябвало да напусне и поста си.

Парк " Росенец " и местността " Буджака "

Парк " Росенец " или началото на митингите през лятото на 2020 година Установи се, че че не е обезпечен свободен достъп до крайбрежната линия поради сложена краткотрайна строителна ограда, а на територията се намира лятната резиденция на Ахмед Доган.

 Снимка: Прокуратура

В местността " Буджака " пък беше открито съществуването на оградени с солидни огради терени и солидни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Журналистически следствия свързаха един от парцелите с предприемача Иво Прокопиев. Там достъпът до морето беше вероятен само по тясна пътека, която може да бъде рискова за преминаващите през нея.

 Снимка: Facebook

При инспекция в парк " Росенец " беше установена крайбрежна плажна линия, която няма статут на морски плаж. До нея нямаше свободен достъп. Той беше стеснен от сложена строителна ограда от железни платна. Установи се, че за аграрен парцел, който е държавна благосъстоятелност, няма формиран акт за държавна благосъстоятелност.

Относно построения кей за яхти в Министерство на регионалното развитие нямаше утвърден капиталов план и издадено позволение за градеж за профилиран пристанищен обект - кей за яхти и лодки. Съставен беше констативен протокол при осъществената инспекция в община Бургас, като от представители на РДНСК.

При инспекцията на построените градежи и обекти на нос " Чукалята " в парк " Росенец " беше открито, че за градежите " Двуетажна солидна постройка ", " Едноетажна сграда - бунгало " - №1, " Едноетажна сграда - бунгало " - №2, " Едноетажна сграда - бунгало " - №3, " Триетажна солидна постройка ", " Оранжерия - 500м2 ", " Двуетажна постройка " на място не са показани строителни бумаги и при инспекцията в община Бургас не беше открито съществуване на утвърдени капиталови планове и издадено позволение за градеж.

При инспекциите на жилищна постройка в местността " Буджака " бяха установени пропуски и нарушавания във връзка с издадените строителни бумаги и изпълненото строителство. В нарушаване на настоящия Подробен организационен проект било издадено позволение за градеж на еднофамилна жилищна постройка в парцел предназначен за вилно застрояване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР