Настъпва голяма промяна в технологичната индустрия в Азия. Докато инвеститорите

...
Настъпва голяма промяна в технологичната индустрия в Азия. Докато инвеститорите
Коментари Харесай

Листването на Grab на Nasdaq за 40 млрд. долара е ключов тест за азиатските технологии

Настъпва огромна смяна в софтуерната промишленост в Азия. Докато вложителите заобикалят наложения от държавното управление нов ред за китайските интернет първенци, техни сътрудници в Югоизточна Азия процъфтяват. Като прибавим цената, избрана от пазара единствено на три листвани и идни да излязат на борсата колоса на потребителски приложения с централи в Сингапур и Джакарта, цифрата приближава четвърт трилион $. Към това би трябвало да прибавим общата стойност от към 70 милиарда $ на цялостен куп нови " еднорози " - частни стартъпи, оценени на 1 милиарда или повече $ - и Югоизточна Азия извършва дългогодишните очаквания, че огромен нововъзникващ пазар в софтуерния бранш ще се появи отвън Китай.
Споделено пътешестване и още нещо
На 2 декември основаната в Сингапур Grab, компания за потребителски технологии, беше листвана на американската борса Nasdaq посредством обединение с компания за придобиване със специфична цел (SPAC). Рекордната SPAC договорка оцени Grab на 40 милиарда $.

Друг колос - GoTo Group, формиран от сливането на индонезийската Gojek, компания за споделено пътешестване, с Tokopedia, компания за електронна търговия, ще последва образеца през първата половина на 2022 година Sea, най-големият от трите колоса, и фирма-майка на районния пионер в електронната търговия Shopee, беше първата листвана още през 2017 година Пазарната ѝ стойност се е повишила седем пъти от края на 2019 година до 145 милиарда $, което я прави най-голямата компания, записана на борсата в Югоизточна Азия.

Всяка от трите компании е някаква композиция, получена от споделено пътешестване и доставка на храна, финансови услуги и мобилни игри. Точното комбиниране варира от компания до компания, само че една и съща концепция минава през ядрото на всички. А точно да обединят стотици милиони консуматори в една мрежа от услуги. Те може да са с невисок марж, само че въпросните размери на транзакции са големи. Моделът постоянно се назовава тактика за суперприложение или клъстер от приложения. В страните си компаниите към този момент са се трансформирали в колоси. С флотилия от над 2 млн. водачи, предходната година GoTo извърши транзакции за 22 милиарда $, което се равнява на 2% от Брутният вътрешен продукт на Индонезия.
Реклама Напред-назад
През последното десетилетие вероятностите за потребителските технологии в Югоизточна Азия са били от време на време раздвижвани и омаловажавани. Оптимистите, които в този момент са във напредък, показват пазар от 650 млн. души, подготвени за бърз стопански напредък. Марк Гуд Ридж, анализатор на акции в банката Morgan Stanley, отбелязва, че онлайн продажбите на дребно са представлявали 6% от продажбите на дребно в страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) през 2019 година спрямо към 15% в Америка и към 30% в Китай.

Но скептиците означават и фрагментацията на района. Пазарите на Югоизточна Азия са всичко друго, само че не и единен стопански блок. Държавите имат доста разнообразни равнища на приходи и инфраструктурен потенциал. Това без подозрение способства за големите загуби, които се натрупват. Нито една от огромните компании не е надеждно печеливша. През третото тримесечие на годината загубите на Sea се усилиха до 571 млн. $, което съставлява растеж от една трета на годишна база. Двете най-големи компании, Grab и Sea, са отбелязали обща загуба 17 милиарда $ от началото на 2018 година до момента

Загубите, наподобява, не тревожат вложителите. Те желаеха консолидация, с цел да създадат пазара по-инвестиционен, и като цяло го реализираха. Сливанията и придобиванията в региона на технологиите в Югоизточна Азия набъбнаха тази година. До края на ноември размерът на покупко-продажбите към този момент доближи 61 милиарда $ - колкото през последното десетилетие. Тези покупко-продажби помогнаха за основаването на тактиката за суперприложения, възприета от потребителите. " Това, което клиентите желаят, са по-дълбоки, по-бързи цифрови решения, които не се вършат по фрагментиран метод. Те не желаят шест портфейла, не желаят пет варианти за електронна търговия и три компании за доставка на храна ", изяснява Патрик Као, президент на GoTo Group.
Триумфът на GoTo Group, Grab и Sea в Югоизточна Азия беше реализиран за сметка на мощни американски и китайски съперници. Реклама
Триумфът на GoTo Group, Grab и Sea беше реализиран за сметка на мощни американски и китайски съперници. Alibaba към момента участва посредством компанията за електронна търговия Lazada, само че откакто беше преди всичко единствено преди две години, компанията се е смъкнала до второто равнище на съперниците. Откакто Uber сви активността си през 2018 година (операциите му бяха закупени от Grab), нито една американска компания не е построила доста наличие в електронната търговия или при транспортите. Както наподобява и в очите на локалните компании, това е задоволително доказателство, че фокусът върху локализацията е пожънал триумф.
Действие на локално равнище
Консолидацията и мащабът на доктрина би трябвало да водят до облаги. Фирмите могат да сплотяват услуги, а другите бизнес линии могат да се допълват взаимно. Минг Маа, президент на Grab, отбелязва, че през второто тримесечие на годината 66% от водачите на две колела в Индонезия, Виетнам и Тайланд са работили както за доставка, по този начин и за превоз по отношение на 58% през същия интервал на 2020 година Това понижава разноските.
Технологичният взрив в Югоизточна Азия никога не се лимитира единствено до огромни компании.
Кога ще се появят облагите? Обещаващо е, че процентът на взимане на Grab - приходите като дял от цената на пътуванията или направените доставки - се е повишил от 9.5% през 2018 година за подвижност и 5.6% за доставки до 21.7% и 17.1% надлежно през третото тримесечие на 2021 година Предпочитаната от Grab мярка за облага - поправена облага преди лихви, налози и обезценка спрямо брутните резервации - е определена за по-добро самочувствие, само че най-малко маржът от 12%, който компанията показва за мобилния бизнес, е повече от два пъти по-висок от този на Uber, който е 5.5%. Аргументът на компанията, че неналичието на облаги е поради експанзията, не е изцяло неоснователен. Но упоритостите на трите компании да прибавят финансови услуги към своите суперприложения ще значат отклоняване от пътя към облагата. Целите на Grab за финансови услуги ще влошат рентабилността, както неотдавна означи рейтинговата организация Moody`s.

Технологичният взрив в Югоизточна Азия никога не се лимитира единствено до огромни компании. Според банката Credit Suisse в страните от АСЕАН има 35 еднорози. От тях 19 доближиха статут на еднорог тази година. Вярно е, че Америка и Китай към този момент имат стотици софтуерни компании, оценени на милиарди долари. Но това е последното развиване, отбелязва Ник Неш от Asia Partners, фокусирана върху бранша. Двете страни имаха единствено 10 такива еднорози надлежно през 2013 и 2014 година, преди броят им да стартира да нараства.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Промишленост 2 Коронавирус 3 Банки и финанси 1 Промишленост 2 Градове 3 Медийна сергия 1 Медийна сергия 2 Медиа и реклама 3 Политика Реклама
Далеч от стандарта за започващи компании, които губят пари, някои компании от Югоизточна Азия са дисциплинирани в набирането на средства. Неш употребява образеца на SCI E-commerce, която е профилирана в трансграничната търговия на дребно и оказва помощ на интернационалните марки да получат достъп до Югоизточна и Източна Азия. Тя се трансформира в една от най-бързо разрастващите се компании в района, събрала 70 млн. $. Приходите ѝ са нарастнали до над 100 млн. $ през 2020 година

И макар че софтуерните компании, които се появиха в Югоизточна Азия, са създали това единствено в няколко бранша - като споделено пътешестване, потребителска електронна търговия, доставка на храна и онлайн игри - миксът се уголемява. Предстоят вести от разнообразни компании като сингапурския Doctor Anywhere, който предлага видеоконсултации с лекари, и Carsome в Малайзия, онлайн пазар за продажби на използвани коли.

Засега най-голямо внимание е ориентирано към водещото трио в Югоизточна Азия - Sea, GoTo и Grab. Пръв измежду равни е Sea, чието скорошно разширение отвън родния район го отличава. Високодоходното гейминг поделение на Sea, Garena, е отговорно за " Free Fire ", известна мобилна игра, която обезпечава на компанията отпечатък в международен мащаб, изчезнал на другите две.

Излизането на интернационалния пазар за електронна търговия не е маловажно. Според Apptopia, основана в Бостън изследователска компания, Shopee в този момент е най-популярното приложение за електронна търговия в Латинска Америка, появило се в края на 2019 година То започва в Полша и Испания тази есен и ненатрапчиво сътвори магазин и в Индия.
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама
Технологичните първенци в Югоизточна Азия следват модел, който процъфтява другаде. Освен MercadoLibre в Латинска Америка Южна Корея се слави и с Kakao и Coupang, всеки с пазарна капитализация от към 50 милиарда $. Предвид разтърсванията в китайския софтуерен бранш такива компании са известни и евентуално ще стават от ден на ден. Вземете един водещ фонд, JPMorgan Pacific Technology Fund, с активи под ръководство за 1.5 милиарда $. В края на септември нито един от четирите му най-големи холдинга на беше китайска компания. Най-голямата му експозиция, от 7%, е към компанията Sea, която е в портфолиото му, с цел да въплъщава измененията в азиатските технологии.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР