Насред войната на Русия в Украйна турският президент Ердоган форсира

...
Насред войната на Русия в Украйна турският президент Ердоган форсира
Коментари Харесай

Канал Истанбул: защо е опасен и защо съдят 103-ма турски адмирали


Насред войната на Русия в Украйна турският президент Ердоган форсира оспорвания си мегаломански план: канал " Истанбул ". Защо този канал е считан за доста рисков и за какво в този момент поради него съдят 103-ма турски адмирали?

Руски боен транспортен съд в Босфора; архивна фотография

Край Босфора става горещо. 103-ма пенсионирани турски адмирали са изправени пред съда по обвиняването, че са нарушили конституцията на страната. Преди близо година те разгласиха декларация по отношение на Конвенцията от Монтрьо.

Този контракт, подписан през 1936 година, върна на Турция суверенитета над Босфора и Дарданелите, който Османската империя изгуби след провалянето си в Първата международна война. Договорът подсигурява на комерсиалните кораби гладко пресичане в спокойно време, за военните кораби обаче важат специфични правила и ограничавания. Тъкмо тях Ердоган желае да заобиколи с новия плануван канал, който ще бъде паралелен на Босфора.

45 километра, 65 милиарда $

В момента Босфорът и Дарданелите са затворени за военни кораби поради войната на Русия против Украйна - таман това повелява договорът от Монтрьо. В момента обаче тази нежна структура съществено се клати, защото турският президент Ердоган желае да форсира прокарването на втория канал, паралелен на Босфора.

- против него стачкуват и пенсионираните адмирали. Те считат, че новият канал ще докара до нарушение на контракта от Монтрьо, тъй като по него сред Мраморно и Черно море ще могат гладко да минават военни кораби, в това число и в изискванията на война, каквато се води в този момент. Ердоган назова тяхното изказване " недопустимо " и сподели, че те не трябва да се бъркат в политиката. Прокуратурата желае да бъдат наказани на отнемане от независимост до 12 години.

Проектът за канал " Истанбул " датира още от 1994 година, когато с него излезе министър-председателят Бюлент Еджевит. През 2011 година Ердоган му вдъхна нов живот и даже го назова " моя най-лудешки план ".
Редакцията предлага
Очаква се, че построяването му ще коства 65 милиарда $. Според банкери в Истанбул такива заеми са в положение да провиснал само китайски банки. Финансовата анализаторка Яле Йозгентюрк споделя пред немския " Ханделсблат " следното: " Китай няма просто да финансира канала, а ще поеме и цялото му строителство със свои компании ". От икономическа позиция подобен втори канал, паралелен на Босфора, наподобява доста преференциален. Като доказателство е задоволителен единствено фактът, че към 4% от международните доставки на нефт минават точно през Черно море.

" Радикално влияние "

Но геополитическите последствия от прокопаването на подобен канал, най-много по отношение на контракта от Монтрьо, наподобяват тревожни. Истанбулската администрация отпред с кмета Екрем Имамоглу, който е представител на опозицията против Ердоган, неотдавна разгласява меморандум, озаглавен " Канал " Истанбул " и рисковете, които той основава за турската национална сигурност ". В меморандума се споделя, че един подобен канал ще наруши политическото равновесие в Черно море и ще навреди на трайните политически и законови достижения на Турция. Според създателите му той ще окаже " коренно влияние върху съотношението на силите, ще породи неустойчивост и районни дипломатически напрежения ".

Президентът Ердоган въобще не крие възгледите си по въпроса. Още през 2019 година той съобщи, че договорът от Монтрьо не давал на Турция никакви права. " Корабите идват и си отиват както си желаят. (…) Ако създадем тази инвестиция, ние ще въведем нов юридически ред - както е със Суецкия канал и с доста други ", изясни тогава турския президент.

Точно против това възразяват адмиралите, изправени пред съда. Джем Гюрдениз, който е един от тях, споделя пред АРД: " Демокрацията от време на време изисква жертви. И сега таман ние сме принудени да платим тази цена. Турското правораздаване е политизирано - то би трябвало да се освободи от тази взаимозависимост ".

*****

Вижте и това видео от архива ни:
" Животът в Истанбул към този момент не е същият ": страхът от пагубно земетресение
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР