Наследници на прочутата в миналото пловдивска фамилия Калпакчиеви вдигат едноетажен

...
Наследници на прочутата в миналото пловдивска фамилия Калпакчиеви вдигат едноетажен
Коментари Харесай

Наследници на пловдивски фабриканти, прочути с грижите си за работниците, вдигат търговски комплекс

Наследници на фамозната в предишното пловдивска фамилия Калпакчиеви подвигат едноетажен търговски център в „ Южен”. Сградите са съвсем приключени и се виждат тъкмо против кметството, написа през днешния ден " Марица ".

Проектът е на архитектите Ива Стоянова, Елена Апостолова и Тихомир Стоянов от студио " А-Факт ". Сградата е развита в няколко модула, в които поредно се подреждат заведение за бързо хранене.

Вторият модул е за аптека със склад към нея. Следват още четири магазина за промишлени артикули. В края на тази комбинация има сладкарница, фризьорски салон за 4 работни места и два магазина. Сладкарницата е проектирана за 24 места - в размера влиза склад, хигиеничен възел с преддверие и бар с всички нужни уреди и софтуерно обзавеждане.

Конструкцията на цялата постройка е сглобяема, тя се състои от стоманени градивни детайли и ограждащи стени от сандвич панели с дебелина 10 см. Покривът е със сандвич панели.

Центърът се построява в терен, благосъстоятелност на семейството, основала първата тухларна на Пловдив. Това е мястото, където преди време братята Йордан и Павел Калпакчиеви от Етрополе поставят основите. В нея се обработват „ тухли, керемиди, кюнци и прочие работи, нужни за града”. А готовите тухли и керемиди отиват непосредствено на градежите - публични и частни. За служащите фабрикантите построили болница с лечебница (ноември 1913 г.) и в нея лекуването било изцяло гратис, четем в архивите.

През 2009-а наследници на семейството основават фондация на името на фабриканта Павел Калпакчиев. Идеята е на Мария и Росица Калпакчиеви, само че зад нея застават Петър Калпакчиев, Георги Златарев и Камен Златарев. Фондацията разпространява и опазва името на Павел Калпакчиев, поддържа гробницата му, която също е в Пловдив.

В бъдеще евентуално ще подкрепя със стипендии даровити студенти и възпитаници от града на тепетата. Но сега приключва композицията към паметника на Павел Калпакчиев. Той се издига тъкмо пред въпросния търговски център в регион „ Южен” - мястото е очевидно, тъкмо против бул. „ Никола Вапцаров” и кметството. Наблизо преди време е бил входът на тухларната. По паметника работи скулпторът Стоян Заваринов. А проектите са цялата стена, вляво от пластиката, да се покрие с пана с архивни фотоси и обстоятелства от историята на фамозната фамилия.

Калпакчиеви построили общежития за служащите си

Ето това са били „ купоните”, с които служащите са се хранили в стола към фабриката и пазарували в магазина до нея. Това споделя наследникът Петър Калпакчиев и демонстрира две дребни монети със знака на тухларната. Върху тях се вижда и годината - 1912-а. Инкрустирали знака и върху огромната железна врата, където е входът на остарялата фабрика в Кючука.

Първата тухларна се появила на 15 март 1896 година Това, което е известно на поданството, е, че в нея ще се обработват „ тухли, керемиди, кюнци и прочие работи, нужни за града”. Основават я братята Йордан и Павел Калпакчиеви от Етрополе. Те са изучили тухларския поминък в софийската фабрика „ Работник”, описват архивите. В тези години братята поставят първия камък покрай града. Работата потръгва и готовите тухли и керемиди отиват непосредствено по градежите - публични и частни.

За недопечен материал употребяват пръстта на 100 дка земна повърхност край Пловдив. Фабрикантът обаче се грижел и за служащите - за тях открива първата работническа болница с лечебница (ноември 1913 г.). В нея лекуването е изцяло гратис. Нещо повече - за служащите и децата им подвигат общежития, работен стол и баня, а за малчуганите работи детски подслон. През 1932 година от фабриката сюрпризират и пожарната - „ подарили им 2000 тухли, с които да се поправи оградата на пожарната команда”, четем в старите вестници.

Работата върви на цялостни обороти - през 1947 година служащите дават обещание да произведат 2 милиона тухли и 250 000 керемиди свръх проекта. Година по-късно тухларната фабрика на Павел Д. Калпакчиев е национализирана. На мястото ще се появи новата керамична фабрика „ Тракия”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР