Наследничката на холандския престол принцеса Амалия взе решение да се

Наследничката на холандския престол принцеса Амалия взе решение да се ...

Холандската принцеса се отказа от годишна издръжка в размер на 1,6 млн. евро

Наследничката на холандския престол принцеса Амалия взе решение да се откаже от годишната държавна издръжка в размер на 1,6 милиона евро за периода на обучението си в университета. Своето решение тя обяви в писмо до премиера на Нидерландия Марк Рюте.
Вчера стана известно, че 17-годишанта принцеса е завършила с отличие училище. Преди това тя обяви, че след получаването на диплома за средно образование ще си вземе една година почивка, за да попътешества, след което ще продължи обучението си в университет.

В Холандия арестуваха заподозрян в кражба на ценни картини В Холандия арестуваха заподозрян в кражба на ценни картини
Холандската полиция арестува 58-годишен мъж по подозрение за кражба на две картини на Винсент ван Гог и Франс Халс от музеи в Холандия...
С навършването на 18 г., като първа в линията за наследяване на трона на Нидерландия (след баща си крал Вилем Александър), на принцеса Амалия се полага в размер на 1,6 млн. евро. От тях 300 000 евро са постоянен доход – нещо като заплата, а останалите 1,3 млн. евро са компенсации за разходи.
В писмото си до премиера Амалия подчертава, че се чувства неудобно заради тази издръжка, която трябва да започне да получава от 7 декември 2021 г., „тъй като може да предложи твърде малко в отговор и тъй като за останалите студенти е много по-трудно, особено в тези несигурни времена, предизвикани от пандемията от коронавирус”.
„Затова ще връщам в държавната хазна моя доход, докато не завърша обучението си”, подчертава тя.
Принцесата възнамерява да връща и средствата за компенсация на разходите, тъй като все още не се нуждае от голяма издръжка, на принцеса Оранска.

Пристигащи от Великобритания с отказан достъп до Холандия Пристигащи от Великобритания с отказан достъп до Холандия
Холандското правителство заяви късно снощи, че на пътуващите, пристигащи от Великобритания с фериботи, ще бъде отказан достъп до Холанд...
В отговор премиерът написа, че „разбира взетото решение и уважава личните съображения”.
„Пожелавам приятна междинна година и мъдрост при избора на областта на по-нататъшното образование”, подчерта Рюте.
По информация на телевизия NOS, това е първият случай в историята, когато член на кралската династия в Нидерландия се отказва от полагащата му се издръжка.

Източник: actualno.com