Наскоро одобрената ваксина на компанията Moderna mRNA-1273, чиято ефективност се

...
Наскоро одобрената ваксина на компанията Moderna mRNA-1273, чиято ефективност се
Коментари Харесай

Коронавирусната ваксина на Moderna е разработена през януари, според американско списание


Наскоро утвърдената ваксина на компанията " Moderna " mRNA-1273, чиято успеваемост се пресмята на 94,5 %, е направена на 13 януари, съгласно списание New York Magazine.

Това е два дни откакто китайският академик Йонг-Жен Чжан разгласи генетичната поредност на новия ковид, за което той беше краткотрайно изпъден от лабораторията, където работи.

Според списанието имунизацията " Moderna " е направена в Масачузетс за един уикенд. Съобщава се, че е била подготвена, преди да бъде доказано, че вирусът може да се предава от човек на човек и седем дни преди да бъде разгласен първият случай на Covid-19 в Съединени американски щати.

Когато първата гибел от Covid-19 беше доказана в Съединени американски щати месец по-късно, имунизацията към този момент беше създадена и изпратена до националните здравни институти, с цел да стартира първата фаза на тестване.

Това е най-бързо основаната ваксина в историята. Въпросът в този момент е дали целият развой на утвърждението й е можел да върви по-бързо поради тежката зима, която се предвижда.

Китай стартира да слага ваксина на армията си още през юни, а Русия утвърди личната си през август. През цялата история имунизациите се появяват основно в последните стадии на епидемиите, защото смъртността стартира да понижава. Такъв беше казусът с морбили, туберкулоза и коремен тиф.

Учените имат вяра от месец май, че имунизацията е безвредна и единствено чакат да видят какъв брой е ефикасна. Това повдига въпроса дали е допустимо да се форсира процесът на създаване на ваксини в бъдеще, т.е. някои характерни стадии - първият във връзка с тестванията за сигурност или третият във връзка с ефикасността.

Новата коронавирусна ваксина е създадена бързо, защото е предшествана от проучвания, извършени след епидемията от ТОРС през 2003 година Сега учените знаят кои вируси са изложени на риск от развиване на евентуални пандемии в бъдеще.

С задоволително финансиране за тях, имунизациите могат да бъдат създадени превантивно и по-късно да бъдат приспособени при положение на нов вирус. В този случай целият развой на създаване на ваксини ще бъде скъсен до три месеца.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР