Насилието и злоупотребата с деца е едно от най-сериозните нарушения,

...
Насилието и злоупотребата с деца е едно от най-сериозните нарушения,
Коментари Харесай

Петков: Насилието над деца е сериозен проблем за всяко общество

Насилието и злоупотребата с деца е едно от най-сериозните нарушавания, свързани с правата на децата. Това е сериозен проблем на всяко общество, защото неговата значителност се дефинира освен от разпространяването, само че и от тежките и нездравословни последствия, които оказва върху детското развиване. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков при откриването на двудневна районна конференция на тематика „ Интелигентни вложения в тактики и партньорства за попречване и справяне с насилието над деца “.

Форумът, който се организира през днешния ден и на следващия ден в София, събра над 150 специалисти и представители на държавни институции от 10 страни от Югоизточна Европа - България, Румъния, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Албания, Косово, Украйна и Гърция. Събитието се провежда от УНИЦЕФ-България, Министерството на труда и обществената политика, Държавната организация за протекция на детето, Световната здравна организация, Child Protection Hub, подкрепян от Terre des Hommes и Обединение „ Детство без принуждение “ - България.

В изявлението си министър Петков акцентира, че към този момент 28 години България развива политиките за детето в подтекста на правилата на утвърдената от страната ни Конвенция на Организация на обединените нации за правата на детето. Една от тези политики е обвързвана точно с насилието и с целенасочения блян за предварителна защита, недопускане и превъзмогване на явлението, както и за възстановяване на поддръжката и гарантирането на правата на децата, потърпевши от принуждение или разнообразни форми на корист.

Министърът акцентира, че българското законодателство слага специфичен акцент на въпросите, свързани с предварителна защита на насилието, координацията сред институциите и поддръжка на децата жертви. Той уточни, че през последните няколко месеца се следи липса на еднопосочно схващане, неправилно интерпретиране и мощно поляризирани отзиви във връзка с насилието. Сред обществото ни е видно и незадоволително познаване на настоящото от доста години законодателство в региона на закрилата на детето, в това число във връзка с постъпването и работата по сигнали за деца в риск, регламентираното обвързване за подпомагане и други, сподели министър Петков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР