Нашите системи за сградна автоматизация позволяват на инвеститорите, които имат

...
Нашите системи за сградна автоматизация позволяват на инвеститорите, които имат
Коментари Харесай

Schneider Electric изпреварва бъдещето

Нашите системи за сградна автоматизация разрешават на вложителите, които имат обекти на разнообразни географски местоположения и от друг вид, да ги свържат и следят от едно централно място. Прогнозираме проблематични събития, превантивни поддръжки и осигуряваме кристално ясна отчетност, споделя Димитър Манков, систематичен проектант решения „ Сградна автоматизация “ за Югоизточна Европа . Той е и докторант по „ Невронни мрежи и изкуствен интелект в превантивната поддръжка на здания “ в катедра „ Сградна автоматизация “ на ТУ – София. Кариерата му стартира още като студент, когато работи на стажантски позиции в разнообразни значими и по-малки български предприятия. Става част от Schneider през 2016 година като стажант, само че се развива бързо и за три години минава през разнообразни позиции в сградния сегмент. В актуалната си роля дава отговор за 14 страни и управлява основаването и построяването на най-сложните софтуерни сградни планове на компанията в целия район – от основаването на съответната архитектура, която да посрещне всички потребителски потребности, до практическото осъществяване и привеждане в употреба.

- Инж. Манков, инвестиция в последно потомство система за сградна автоматизация на Schneider Electric с какъв брой икономисва разноските и приблизително за какъв брой време се отплаща?

- Важното е да се вършат достоверни изчисления – не просто да си мислим, че дадена система е скъпа и е непотребен разкош или пък като по инстикт да действаме, тъй като по този начин е съвременно и „ всички внедряват “. Всеки обособен случай – освен при нов клиент, само че и вътре в границите на една и съща постройка – би трябвало да се прегледа независимо. Основните променливи са: каква е цента на внедряването, кой ще работи със системата, какъв брой човешки труд се икономисва, какъв брой сила се икономисва, каква оптимизация се реализира? Поскъпването на всички енергоносители, на което сме очевидци, прави вложенията в интелигентни системи за сградно ръководство, както и тези за енергиен мониторинг и успеваемост, все по-важни. Целта на всички вложения, които самите ние вършим в нашите офиси и здания да вземем за пример, е възвръщаемостта да се усети в границите на две години. В „ Шнайдер “ не подхващаме вложения в завода ни да вземем за пример, в случай че възвръщаемостта е прекомерно мудна.

- Кои ваши решения търсят вложителите и по какъв начин прилагате към тях правилото Pay as You Grow?

- За мое голямо благополучие вложителите стават все по-осведомени и интересуващи се от вероятните приложения на системите за ръководство на здания. Прави усещане техният интерес към следенето на потреблението на енергоносители, а като разумна стъпка на следенето идва и управлението на параметри, свързани с показанията на измервателни уреди. Да плащате съразмерно на желанието за разширение на системата, или така наречен модулярност, ни отличава като организация, която толерира вложенията в системи както в огромни, по този начин и в междинни по мярка и трудност и дребни здания. Това от своя страна разрешава на вложители, които имат обекти, ситуирани на разнообразни географски местоположения и от друг вид, да ги свържат и следят от едно централно място.

- Как вашите софтуери засичат скритите разноски и кои са количествените и качествените параметри, които наблюдават и усъвършенстват?

- През последните години доста съществено в нашата визия за програмен продукт за сграден мениджмънт залагаме на потребителския интерфейс и на добавения към софтуера изчерпателен темперамент на работа. С други думи всички наши софтуери събират физически величини (енергия, ток и т.н.), показват ги в понятен формат на крайния клиент и като едно ново допълнение те са способни също по този начин на база на нашия дълголетен опит в системите да съпоставят измерванията или процесите в дадена постройка с други такива здания от същото естество. Успяхме да вложим години опит в програмен продукт, който има съвещателен темперамент и дава директни препоръки на крайния клиент къде са скритите разноски (на база събрана и оценена информация) и къде да концентрира своето внимание. Още по-важно за нас като производител е да предоставяме опция на вложителите да свързват разнообразни подсистеми към централизираната платформа за ръководство на постройката. По този метод ние я построяваме като жив организъм, чиито параметри следим и управляваме в действително време. Предлагаме опцията на база опит да предвиждаме проблематични събития, превантивни поддръжки и да осигуряваме кристално ясна отчетност какво се случва с инвестицията, наречена постройка.

- Каква е прогнозата ви за идващите 10 години – с какъв ритъм жилищните здания у нас ще се трансформират в „ умни домове “ и надлежно с каква динамичност постройките с икономическо предопределение ще се ръководят оптимално дейно от отдалеченост?

-Тенденцията за комерсиалните здания ще е доста по-осезаема. За това има освен психически аргументи, свързани с чувството за цялост на дома, само че и здрава бизнес логичност. Дори платежоспособността на семействата не е водещата причина домовете да не се трансформират всеобщо – липсва цялостната настройка за това. С бизнес постройките е тъкмо противоположното без значение от съответното им предопределение. Когато задачата на една постройка е да генерираш облаги посредством активността си в нея, оставянето на „ пробойни “, през които да изтичат непотребни разноски, те прави неконкурентен. Ето за какво съвсем всички здания с комерсиално предопределение, които се построяват сега, имат все някаква система – даже и доста базова, – която да разрешава следене на съществени параметри и процеси.

***

Schneider Electric в България

Сградните технологии са главно направление от бизнеса на Schneider Electric световно. Портфолиото на компанията включва голям брой гами, започвайки от най-базовия хардуер, нужен за действието на една постройка, като комутационна инсталация и инсталация за електроразпределение, до изцяло съоръжение и софистицирани системи за мониторинг и ръководство на здания в действително време. Софтуерите на компанията са ориентирани към даване на оптимално комфортна за работа, изчистена от ненужни приложения и стратегии и в това време носеща задоволително информация работна среда и действат сполучливо, без значение с какво съоръжение е построена съответната постройка.

Венцислав Савов. Текстът е оповестен в специфичното издание " Строителство и вложения " на Мениджър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР