Нашите концерти и фестивали винаги създават положителни емоции, казва основателят

...
Нашите концерти и фестивали винаги създават положителни емоции, казва основателят
Коментари Харесай

Стефан Еленков преди Hills of Rock: Slipknot, Mercyful Fate и Sabaton идват в Пловдив

Нашите концерти и фестивали постоянно основават позитивни страсти, споделя създателят и изпълнителен шеф на Фест Тийм в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
Стефан Еленков е създател и изпълнителен шеф на Fest Team/Фест Тийм ЕООД. Той има над две десетилетия опит в организирането на събития в България, които събират над 100 000 души годишно. Fest Team е промоутърска компания, основана през 2021 година, която провежда музикални и танцови събития, концерти и фестивали. С многогодишния си опит в основаването на цифрово и обществено съдържани Fest Team построява и предлага 3600 - градусови решения за своите и за партньорските събития.

В богатото портфолио на компанията влизат повече от 15 издания на Fanta Dance Festival - един от най-големите танцови салса фестивали в България и Европа, фестивалът Spirit of Burgas и настоящите издания на фестивала Hills of Rock, като от самия му старт в партньорство със съдебномедицинска експертиза, а към този момент и независимо като Fest Team. Дейността є е ориентирана главно към българската публика и в частност към задграничната. Работата на екипа се отличава с високо-качественото осъществяване на плановете, в следването на европейските трендове и стандарти. В партньорство с други промоутърски компании Fest Team взе участие в реализирането на някои от най-големите концерти в страната: Стинг в Пловдив, " Five Finger Death Punch ", " Papa Roach ", Брайън Адамс, Том Джонс в Пловдив и други. От 2020 година Fest Team е пожеланият сътрудник от водещата международна компания за развлечения онлайн Live Nation за България.

 

- Господин Еленков, по какъв начин Hills of rock промени културния календар в страната?

- Промени го в позитивна тенденция. След две години пауза това действително е първото огромно рок събитие в София. Ефектът, който имаше върху публиката, е изключително  положителен. Отзивите са извънредно положителни, всички са щастливи. Вярвам, че Hills of rock има голям капацитет и ще претърпи огромно развиване в бъдеще. Оригиналният Hills of Rock в Пловдив, чието първо издание беше през 2017-а, съумя да възроди огромните рок фестивали - преди този момент имаше и Sofia Rocks и Kavarna Rock, само че след няколко издания бяха прекъснати и почитателите бяха позагубили вяра, че в България ще се провежда огромен рок фестивал. Точно тогава се появи Hills of Rock в Пловдив - и още с първото си издание беше извънредно сполучлив. Няма да скрия, че до голяма степен това се дължеше и на общината в Пловдив. Бяха спечелили привилегията да бъдат Европейска столица на културата и тогавашното управление на града прояви предпочитание в Пловдив да има огромно събитие, което да го разпространява освен измежду българската, само че и измежду интернационалната аудитория.

- Защо решихте да се разраснете като проведете фестивала и в София?

- След двете години пауза считаме, че хората в България заслужават повече от този фестивал. Имахме опция да осигурим огромни групи - Placebo, Five Finger Death Punch. И защото имахме предпочитание да стартираме нещо и в София, за нас това ни се стори добра опция и по тази причина добавихме ново издание.

- Какво планува програмата на Hills of rock Пловдив?

- Най-важното - Slipknot. След две анулирани европейскитурнета най-сетне идват - и този концерт ще се случи. Първоначално имахме ангажимент с тях през нашите сътрудници от Live Nation, които са най-голяма промоутърска организация в света. После се включи немска организация, " Кобра ", която пое плана. Ние просто станахме част от турнето на Slipknot, което с изключение на Гърция, към този момент включва и България. Всичко се получипо натурален път, нямаше проблеми. Mercyful Fate, които с истинския си вокал в никакъв случай не са идвали в България, в този момент също се причисляват. Sabaton е група, която постоянно е имала триумф в България и има доста лоялни почитатели. Радвам се, че откакто записаха новия си албум, в който даже има и ария за България, ще дойдат и ще я изпълнят онлайн.

- Какъв е отзвукът в чужбина? Какви са мненията на задграничните посетители, участващи в Hills of rock?

- Ние, като уредници на огромни музикални събития, имахме може би единственото в света музикално събитие за 2020-а:  SPICE Music Festival. Артистите реагираха възторжено - споделиха, че се усещат необикновено, тъй като още веднъж имат опция да свирят на сцена. Бяха въодушевени, че още веднъж се зареждат с силата от публиката, че отново пътуват. Хората не могат да живеят дълго в изолираност, не са пригодени за това. В момента, в който нещата се поотпушиха, с изключение на SPICE през 2021-ва организирахме и един чисто нов фестивал в България - ARTE Festival, първият фамилен български фестивал. Видяхме във всички голям възторг, голямо предпочитание нещата да се получават и те в действителност в действителност се получиха.

- Колко време ви лишава подготовката за Hills of Rock?

- Обикновено започваме подготовката за идващото издание още в първия ден след финала на предходното. Вече обявихме, че през 2023-а още веднъж ще има софийско издание на Hills of Rock. Работим по уговорката на групи за София и Пловдив. Време за губене няма. В Европа ползата към музикалните фестивали и групите става все по-голям. Вече не всяка страна, а всеки град желае турнето да мине през неговите подиуми. Мощни музикални фестивали има в съвсем всеки град, който е с над 200-300 хиляди поданици. Конкуренцията е огромна - в случай че не свършиш работата си в точния момент, рискуваш да останеш без огромни групи и хедлайнери. От близо два месеца ангажираме актьори за 2023-а. Така че отговорът на вашия въпрос е: подготовката за всяко издание на Hills of Rock продължава сред 12 и 14 месеца.

- Какви са най-големите провокации?

- Най-големите провокации постоянно са свързани с откриването на верните актьори, които да откликнат на офертата. Защото, както знаем, ние няма по какъв начин да се конкурираме с страни като Германия и Австрия, нито даже със Сърбия и Румъния. Всички те имат постоянни обичаи в организирането на фестивали и могат да предложат в действителност доста положителни условия на артистите. Естествено и разумно е да бъдат с преимущество - да бъдат предпочетени пред нас. Но България се намира на стратегически положително място - и когато една група реши да посети Сърбия, Румъния или Гърция, имаме късмет да влезем в графика й. Мисля, че това е най-голямото ни предизвикателство. Нямаме проблем във всичко останало, което е обвързвано с построяването на инфраструктурата, с маркетинга, рекламата, защитата - работим сполучливо с сътрудниците си повече от пет години. Нещата ни се получават елементарно и прелестно. 

- Подкрепя ли изпълнителната и локалната власт сходни културни събития?

- Извън столицата - да. В Пловдив, Бургас и Велинград срещаме отлично схващане. За страдание в София нещата не стоят по този метод. Нямам концепция дали това е по този начин по някаква политическа причина или е поради това, че в  София тези събития се възприемат друго. След всички диалози, които сме водили в общината с кметовете и заместник-кметовете, резултатът е безусловно нулев. Те не демонстрират никакъв интерес към огромните събития и ние се оправяме съвсем напълно сами. Естествено, когато би трябвало да се даде позволение за събитие или да се спомага за полиция, го вършат. Но това по-скоро е фиктивен акт - и няма нищо общо с поддръжката и с големите средства, каквито получават рок фестивалите в Будапеща, Нови Сад или Клуж. А финансовите разбори и резултати в Пловдив, Бургас и Велинград демонстрират постоянно едно и също - за всеки вложен общински лев в касата на самия град приходите се умножават по 10. Ако едно събитие бъде подкрепено със  100 000 лв., в общината ще влязат 10 пъти по толкоз под формата на такси и налози, в това число от търговците и хотелиерите. А представяте ли си какво ще стане, в случай че общината даде един милион евро за същински огромен фестивал с посещаемост от 50-60 хиляди индивида? Представяте ли си каква възвръщаемост би имала за града. А ние знаем по какъв начин да го създадем, не сме някакви инцидентни хора без опит в тактиката и тактиката на огромни събития и фестивали. Но за жалост общинската администрация в София е глуха за сходни начинания.

- Планирате ли да организирате фестивала и в други градове?

- Водим диалози с два града за 2023-а. Не желая да загатвам имена, с цел да няма напразни упования. Да, планираме уголемение, само че по тази причина по-скоро ще си приказваме в близко бъдеще.

- Как виждате бъдещето на фестивала?

- Напред и нагоре! Все по-голям, все по-мащабен, от ден на ден гости, все по-големи групи.

- Какво още да чакаме от Fest team тази година?

- Освен Hills or Rock вършим и SPICE Music Festival, който ще бъде в Бургас при започване на август. Концертът на Arctic Monkeys, който е най-бързо продаденото събитие в историята на България - за по-малко от 4 часа всички билети бяха разграбени. Разбира се и Джейсън Деруло - това ще бъде напълно нова стилистка, напълно нов тип концерт, който също ще се случи на пристанището в Бургас. Предстои и второто издание на ARTE Feastival, който ще в във Велинград. За идната година сме възнамерявали величествен концерт на Ерос Рамацоти в Арена Армеец по случай издаването на новия му албум. Да сме живи и здрави, хората да мислят с положително да се забавляват. Даваме им опция да се заредят с положителна енергияи най-малко за няколко часа да се освободят от отрицателните страсти, които нонстоп ни заливат от медиите. Навсякъде се приказва най-много за проблематичните неща и доста малко за позитивните. Нека се опитаме да сме усмихнати - с цел да ни бъде по-лесно в така и така сложното ни ежедневие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР