Нашите читатели сигурно вече знаят, че Рим е един от

...
Нашите читатели сигурно вече знаят, че Рим е един от
Коментари Харесай

Рим Вечният

Нашите читатели несъмнено към този момент знаят, че Рим е един от обичаните ми градове. Може би тъй като това е Вечният град, а стремежът към безкрайност е заложен в индивида. Вечният - тъй като тук и единствено тук по един несравним метод са се преплели хилядолетия. Защото макар превратностите на ориста и времето, Рим е оцелявал, с цел да запази по своите улици една огромна част от Големия път на човешката цивилизация.
Преди време ви описах за античния Рим. Мисля, че е време разказът да продължи, като се потопим в неповторимата атмосфера на Рим феодален, ренесансов и актуален.
Много е мъчно да се дефинира какво би трябвало да се види в Рим. Просто тъй като тук би трябвало да се види всичко, само че времето нормално не стига.
Затова дано се пренесем на брега на река Тибър и забележим замъка "Свети Ангел " ( "Сант Анджело "). Започнат е от император Адриан като пантеон за него и неговото семейство. Довършен е от неговия правоприемник Антоний Пий. Но през годините постройката неведнъж е достроявана и е била цитадела, затвор, резиденция на папите, а в този момент е музей. На върха й има бронзова скулптура на Св. Архангел Михаил. През VI век Рим е покосен от чума. Папата се моли за спасяването на града. По време на огромна върволица той има ненадейно привидение - над покрива на замъка се появява Св. Архангел Михаил, който прибира меча си. Скоро чумата отминава и градът е избавен. Така замъкът получава днешното си име.
От неговия вход стартира най-красивият мост над Тибър - мостът "Свети Ангел ", декориран с голям брой скулптури. Може да си извършите хубави фотоси. Но до момента в който позирате, като че ли от нищото се появяват посетители от африканския континент. Те напълно инцидентно ви харесват, след което стартират да ви "подаряват " гривнички, герданчета... И в случай че клъвнете на въдицата, внезапно се оказва, че тъкмо в този миг в далечна Африка сестра или братовчедка е родила и е хубаво да се подари някое и друго евро за здравето на дребното африканче...
Но дано не губим повече време, сходни търговци ще срещнем и в други елементи на Вечния град.
Мостовете над Тибър са доста. Мисля си, те като че ли свързват другите столетия. Това е допустимо единствено тук, в Рим. Преминаваш от единия бряг и се връщаш на другия. А под мостовете, умерено и замислено, тече реката. Реката на живота.
По средата на Тибър се намира и дребното островче Тиберина. На него има огромна болница "Правете положително, братя! " и църквата "Св. Вартоломей ".
И тъй като стана дума за църкви, в Рим те са доста и са коя от коя по-красива, украсени с невероятни фрески, дело на огромни ренесансови художници. Трудно може да ги обиколите всичките, тъй като са в разнообразни елементи на града. "Св. Климент ", "Св. Петър с оковите " (където е популярната скулптура на Микеланджело "Мойсей "), "Св. Стефан ", "Св. Йоан Латериански ", "Св. Богородица Велика ", "Св. Богородица на народа ", "Св. Богородица над Минерва " - това са единствено дребна част от църквите, които си коства да посетите. Отделете си време за Пантеона - в началото езически храм, след това християнска черква, само че и оборудване за астрономически наблюдения. Огромният му купол е неповторимо инженерно и архитектурно решение, заимствано и приложено по-късно в доста сходни здания по света.
Обелиските, колоните и статуите са друга неизменима част от Рим. Те са на всички места, най-много на красивите площади. Например "Агоналният обелиск ", който в началото е бил изработен за вилата на император Домициан, е включен след това от Бернини във "Фонтана на четирите реки " на площад "Навона ".
Разбира се, когато става дума за фонтани, и те в Рима са доста и са неповторими по своята хубост. Днес най-известният е " Ди Треви ". Построен е през XVIII век, което за Рим си е съвсем младежка възраст. Името му идва от обстоятелството, че свързва три улици. В центъра на фонтана има скулптура на господ Нептун, а от двете му страни - на две дами, символизиращи изобилието и здравето. Любопитно е, че водата до него доближава по древноримския акведукт "Аква Вирго ", издигнат през 19 година прочие Хр. Вечер фонтанът е осветлен и гледката е зашеметяваща. Проблемът е, че по това време е цялостно с хора и би трябвало да сте доста гъвкави и упорити, с цел да съумеете да се приближите по-близко. Традицията повелява да се хвърли монета през рамото с благопожелание да се върнеш отново. Добра традиция, тъй като си мисля, че колкото и пъти да се върнеш в Рим, ще има какво ново да видиш.
Други три неповторими фонтана се намират на площад "Навона ", за който към този момент стана дума. Това е един от най-красивите площади в света. Навремето при император Домициан тук е имало стадион. Днес жилищните здания, ограждащи площада, са издигнати на мястото на трибуните. През Средновековието на мястото е имало пазар, а през XVII век площадът придобива настоящия си тип, откакто папата избира тук да бъде неговата резиденция. Централният шадраван е "Четирите реки ", дело на Бернини. Точно против него се намира църквата "Св. Агнеса ", проектирана от Боромини. Жестоката конкуренция сред двамата гении дава красиви плодове на площада. Той е декориран още с "Фонтана на Нептун " и "Фонтана на Мавъра ". Тук се събират художници, музиканти, актьори, които показват своето изкуство. Самият аз едната вечер станах очевидец на неповторим оперен рецитал - дело на млад надарен реализатор.
Друг площад, който поразява със своята хубост, е "Испания ". В центъра му се намира величествено стълбище със 138 стъпала. Построено е през XVIII век, с цел да свързва площада с църквата "Св. Троица на хълма ". Обикновено денем по стъпалата отмарят туристи. На самия площад е фонтанът "Баркача ", изобразяващ остаряла разрушена лодка. Ако имате повечко, но в действителност повечко, непотребни пари, може да кривнете в прилежащата уличка, където се намират представителните магазини на най-големите международни фешън къщи. Малко нагоре е вилата на Медичите, където през днешния ден е ситуирана Френската академия.
Недалеч е различен хубав площад - "Площадът на народа " ( "Пиаца дел Пополо "). Тук още от времето на Древния Рим е бил един от основните входове към града, за което свидетелства и огромната врата. Площадът е неразрешен за коли и тук хората се разхождат, почиват си, следят номерата на улични актьори. В центъра на големия площад се намира огромен египетски обелиск, ограден от четири лъва. През XVII век са издигнати двете съвсем идентични църкви: "Св. Богородица на Светия рид " и "Св. Богородица Чудотворна ".
Над площада се намира паркът "Боргезе ", където е ситуирана едноименната изложба. За страдание, към този момент е затворена, ето още едно място, което си оставям за посещаване идващия път. От площада потеглят три улици. По едната дойдохме тук, а къде ще ни отведат другите, ще разберете в продължението на пътеписа.

(следва продължение)


Замъкът "Свети Ангел "


"Фонтан ди Треви "


Площад "Испания "


Боян Бойчев
Снимки: създателят

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР