Нашето мото e правилното лекарство да стигне до правилният пациент

...
Нашето мото e правилното лекарство да стигне до правилният пациент
Коментари Харесай

БФС: 1 от 131 пациента умира от медикаментозна грешка

„ Нашето мото e вярното лекарство да стигне до верният пациент в вярното време, вярната доза и верния път на приложение. “ Това сподели ръководителят на БФС маг.-фармацевт Велина Григорова по време на днешната конференция във връзка Световния ден на фармацевтите.

По думите й през последните две години фармацевтите и аптеките са били тези, които не са затворили и не са отказали лекуване на пациентите, което е повишило доверието към тях. „ В другите страни, по време на Коронавирус пандемията беше дадена опция на фармацевтите да мерят кръвно налягане, да вършат проби, да мерят кръвна захар, да слагат ваксини. В редица страни магистър-фармацевтите имат опция след образование и полагане на изпити да предписват избрани медикаменти. В нас има капацитет, който може да бъде употребен, стига страната и обществото да имат потребност от това “, добави Григорова.

В България има към 3300 аптеки, 200 от които са болнични, които обаче са разпределени неравномерно и има цели общини, които са лишени от фармацевтични грижи. „ Едновременно с това има общини, в които аптеките не извършват целия набор от функционалностите си – или не работят с НЗОК, или не работят с наркотични субстанции, което е усложнение за пациентите и ги слага в неравностойно състояние “, сподели още Велина Григорова.

Тя цитира проучване, съгласно което медикаментозни неточности са причина за гибелта на 1 от 131 амбулаторни пациенти като измежду аргументите за тях са сходно звучащи имена на медикаментите, стеснен лечебен показател, изменена бъбречна или чернодробна функционалност и едновременният банкет на доста медикаменти. Сред повода са и нечетливото изписване на предписания от лекарите.

Велина Григорова разяснява и данни за антибиотичната устойчивост, съгласно които през 2020 година България е в алената зона. Според нея повода е, че информация за изписването на антибиотиците има главно от лечебните заведения и липсва такава за предписването им в доболнична помощ. „ Това беше измежду аргументите да настояваме антибиотиците да бъдат наложително изписвани на електронни предписания “, сподели тя.

Според основния секретар на БФС маг.-фарм. Димитър Маринов преимуществата на електронната рецепта са, че не може да бъде изгубена, оставя диря и има проследимост по кое време какво е изписвано на съответния пациенти и по кое време какво е отпускано и информацията може да се употребява от други медицински експерти. „ Натрупването на тези данни води до взимане на справедливи управнически решения. Когато приказваме за лекарствена политика, какви лечения се изписват, какви медикаменти, има ли ги или не в България. Когато всички данни се подават в системата, хората, които взимат решенията могат да ги видят в НЗИС. Когато една част от данните се подават, а друга са на хартия се дава опция за разминавания, неточности и неясноти и на процедура субективни решения “, сподели той.

Маринов добави, че досега издадените електронни предписания са 22 милиона. " Под 20 000 са " белите " електронни предписания. Почти всичките предписания са по Здравна каса. От 3986 практики, които в миналото са издавали електронна рецепта, 2920 практики или 73% от тях в никакъв случай не са издавали електронна " бяла " рецепта. Понеже видяхме изследване, в което се твърдеше, че болшинството от лекарите и съвсем надали не всеки втори пациент са " за " оставането на хартиената рецепта, тъй като електронната била доста страшна и рискова, аз не знам от какво се тормозят тези хора, като те не са виждали дори какво е електронна рецепта ", сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР