Нашествието на стършелите-убийци Основателни ли са твърденията, че гигантски стършели

...
Нашествието на стършелите-убийци Основателни ли са твърденията, че гигантски стършели
Коментари Харесай

Нашествието на стършелите-убийци

Нашествието на стършелите-убийци Основателни ли са изказванията, че великански стършели заплашват живота на хиляди американци, отговорът дава в своя публикация за Vesti.bg Русалин Венев  Русалин Венев 14 май 2020, 09:19  Нашествието на стършелите-убийци Източник: iStock/Guliver Images
АЩ са нападнати от стършели-убийци, които заплашват живота на доста хора. От няколко седмици насам американските медии не стопират да сигнализират за тази заплаха. За какво в действителност става въпрос? В щата Вашингтон бяха открити великански азиатски стършели от типа Vespa mandarinia, които на дължина могат да доближат близо шест сантиметра. Те са едни от най-отровните инсекти на планетата и съгласно някои учени ужилванията им съставляват сериозна заплаха за здравето на хората.

This weekend's @NYTimes article on the Asian giant hornet (Vespa mandarinia) has gotten gotten a lot of attention, but it has also perhaps caused some confusion. 1/4 https://t.co/hZz3OHm3Fh
— Entomological Society of America (@EntsocAmerica) May 4, 2020
Убийци по рождение

Стършелите от типа Vespa mandarinia живеят на територията на няколко азиатски страни, измежду които Япония, Тайланд и Русия. Те разполагат с мощни челюсти, с които могат безпроблемно да обезглавяват своите жертви. Азиатските стършели рядко ловуват на групи, само че от време на време това се случва в края на лятото и началото на есента, а най-често техни жертви стават обществени инсекти като пчелите. Когато някой стършел открие кошер, подобаващ за завладяване, той го напръсква със специфичен феромон, което извършва ролята на сигнал за офанзива.

Азиатските пчели са построили предпазен механизъм против сходни набези – те се струпват към стършелите, покачвайки по този метод както температурата, по този начин и равнището на въглероден диоксид, което е пагубно за стършелите. Европейските пчели, които населяват и Съединени американски щати, обаче не разполагат с сходен механизъм и на процедура са беззащитни против офанзивите на азиатските стършели.

This is how the Japanese Honeybee (Apis cerana japonica) counters invasions by the Asian Giant Hornet (Vespa mandarinia). The honeybees surround the hornet and vibrate their abdomen, the heat produced by this cooks the hornet alive pic.twitter.com/y3URU30jbr
— Coco Coindreau (@coco_coindreau) May 7, 2020
Колко рискови са азиатските великански стършели?

„ Това не са стършели-убийци. Това са просто стършели “, отбелязва ентомологът Крис Лууни, който живее и работи във Вашингтон. Неговото обръщение е пределно ясно: хората няма от какво да се тормозят. „ Броят на ужилените, които са потърсили здравна помощ, е нищожен “, прибавя Лууни.

„ Самото ужилване е много неприятно. Ако стършели ви ужилят 5 – 6 пъти, няма да има проблем, само че в случай че ужилванията са 100, тогава нещата се трансформират “, счита специалистът Кийт Делафейн от университета в Джорджия. Ентомологът от университета в Илинойс Мей Беренбаум пък прибавя: „ Хората се тормозят за неправилното нещо. Най-страшното насекомо в действителност е комарът. Хората постоянно не помнят това.

Комарите придвижват заболявания като малария и денга и всяка година на процедура предизвикват гибелта на милиони хора по целия свят. За съпоставяне, азиатските стършели предизвикват по към 20 – 30 смъртни случая на година.

The are called vespa mandarinia! They don't attack humans as a rule but do go after honey bees. Only found in WA state. Probably caught a fast boat from China. https://t.co/s1NzjhsYVI
— Kristen Forrester (@bobiddyboo) May 12, 2020
Медийна нервност

Редица специалисти в Съединени американски щати обръщат внимание на обстоятелството, че доста от сигналите за видяни стършели-убийци в действителност са подправени. „ 99% от всичко това е медийна нервност и почтено казано към този момент стартира да ми писва “, съобщи ентомологът от университета в Делауеър Дъг Талами. Много учени споделят мнението му. Истината е, че до момента има доказани случаи само в щата Вашингтон и остров Ванкувър. Затова и учените приканват да не се насажда ненужно напрежение, изключително в миг, когато светът се пробва да се оправи с пандемията от COVID-19. „ Дали желаеме тези стършели в Съединени американски щати? Разбира се, че не. Но медиите основават едно неправилно чувство, че сме изправени пред невиждано настъпление “, отбелязва лекар Джери Броменшенк от университета в Монтана.



По стъпките на пчелите-убийци

Настоящата обстановка припомня на един различен сходен случай – този с пчелите-убийци от 70-те години на предишния век. Тогава африканизирани медоносни пчели от типа Apis Mellifera scutellata, известни с агресивното си държание, почнали да „ нахлуват” от южните в северните региони на Съединени американски щати. По тази причина в медиите почнали да се появяват предизвестия за задаваща се невиждана заплаха, само че тези прогнози по този начин и не се сбъднали. Историята на пчелите-убийци е повече от забавна.

През 1956 година бразилският биолог Уоруик Кер кръстосал африкански и европейски пчели, с цел да сътвори нов тип, който да създава повече мед и да е по-добре приспособен към изискванията в Южна Америка. Така, Кер и неговият екип основали африканизираната медоносна пчела. При загадъчни условия, обаче, агресивното насекомо се оказало на независимост. В дивата природа попаднали 20 колонии, които бързо се развъдили и достигнали Съединени американски щати. Въпреки репутацията си на „ убийци”, въпросните пчели надалеч не са толкоз рискови за хората – за последните шест десетилетия те са лишили живота на към 400 души.

Vespa mandarinia, also known as Japanese giant #hornet, are spotted in the #US for the first time. They are native to East and Southeast Asia. The two-inch-long hornet can kill adult human after several stings and they kill around 50 people in Japan every year. pic.twitter.com/VOPwn1uLAS
— China Daily (@ChinaDaily) May 5, 2020
Изчезващите пчели

Нашествие на азиатски стършели в Съединени американски щати би било сериозен проблем за пчелите и хората, които се занимават с тяхното развъждане. Към момента, обаче, няма съображение да се счита, че ставаме очевидци на нещо сходно. И въпреки всичко не трябва да се не помни, че проблем с пчелите има. От няколко години насам техният брой непрестанно понижава. Причините за това са разнообразни – от разпространението на заболявания до всеобщото потребление на пестициди.

Последиците могат да бъдат пагубни, защото пчелите са извънредно значима част от световната екосистема. Проучвания сочат, че преместването на пъстър прашец от тези инсекти е отговорно за продукцията на към 70% от плодовете, зеленчуците, семената и ядките, които консумираме всекидневно. Затова и доста учени сигнализират, че в случай че някой ден пчелите изчезнат, човечеството евентуално ще се изправи пред апокалиптична рецесия, подбудена от изострен дефицит на храни.
 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Автор: Русалин Венев стършели
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР