Нашенската администрация отдавна се е прославила с „умението“ си да

...
Нашенската администрация отдавна се е прославила с „умението“ си да
Коментари Харесай

В район Витоша си играят със закона

Нашенската администрация от дълго време се е популяризирала с „ умеенето “ си да забърква неимоверни батаци, чието изгазване постоянно се оказва невероятно. А когато задачата на „ мероприятието “ е да бъде обслужен нечий интерес (едва ли безвъзмездно),

игрите със закона стигат до забележителна „ точност “.

Неизменно една от най-важните функции в сходни процеси играят основните архитекти на регионите, към които апетитите са по-изявени и целенасочени. За това свидетелства и казусът с един строеж в частен парцел, ситуиран в един от най -атрактивните за хората с благоприятни условия столични региони – Витоша. И още по тъкмо в местността „ Ботаническа градина “.

Историята стартира доскоро повече от три години, когато собственичката на един от парцелите тук - Таня Пеева взема решение да построи жилищна постройка върху притежавания от нея терен от близо 2.5 дка. Параметрите, заложени в Общия организационен проект на столицата обаче явно не удовлетворяват мераците на вложителя и тук идва ред на

експертите по тяхното „ превъзмогване “.

За това приказват дейностите на районната администрация в регион „ Витоша “, където „ благосклонностите “ към Пеева са повече от явни. Проектната документи за бъдещия строеж е придвижена от основният проектант на общината Мирослав Русев със забележителна за нашенските условия бързина. От издаденото от него позволение за градеж излиза наяве, че капиталовите планове на госпожа Пеева са били импортирани за утвърждение на 25 януари 2017 година, а самото позволение е било издадено на 22 февруари. В формалната страница на Направление „ Архитектура и градоустройство “ на Столична община е оповестен документа ( № 42 ), който дава карт бланш на Пеева да вдигне „ Жилищна постройка и изгребна яма “ със разгърната застроена повърхност от 713.50 кв.метра. Уловката тук е в добавеното „ подземно равнище “, ситуирано на 711.50 кв.м. Там е планувано да има басейн, техническо помещение с британски двор и сауна. Естествено върху него се оформя една много прилична по размери тераса от близо 150 кв.м., която действително „ дава опция “ параметрите на самата постройка да бъдат предостатъчно повишени и по този метод да бъдат прескочени законоустановените параметри на застрояване в този регион.

Веднага след приемането на въпросния документ, стартира и самия строеж, който през днешния ден към този момент е осъществен в целия си искра. Само, че в този случай контролната институция по строителството – Дирекцията за народен и строителен надзор се оказва не толкоз сговорчива, колкото е бил основният проектант на региона. Очевидно специалистите й не са поискали да си затворят очите пред фрапантните нарушавания при издаването на това строително позволение и са подхванали единствените вероятни дейности в този случай – оповестяването му за незначително. Това несъмнено не е толкоз елементарно и затова се постанова инспекция на прокуратурата, която да внесе констатациите си в Административния съд.

На процедура административното произвеждане е формирано по получен в РДНСК Югозападен регион митинг (№ 7194 от 17 май 2018 г.) на съображение чл.216 от Закона за устройство на територията. Софийска градска прокуратура е поискала от Административния съд издаденото от основния проектант на регион „ Витоша “ да бъде оповестено за незначително.

Основанията за това е дало погазването на няколко члена от Закона за устройство на територията (чл.216, ал.2, във вр. с чл.213 от Закон за устройство на територията, във вр. с чл.16, ал.1 от Административнопроцесуален кодекс, чл.149, ал.5 Административнопроцесуален кодекс, във вр. с чл.127, ал.5 от Конституцията на Република България). В митинга на прокурора е изложено, че по съответния проблем е налице

неоспорим интерес на страната и обществото,

при реализиране на строителния развой и създаване на нови обекти да се съблюдават условията, открити със Закон за устройство на територията, ЗУЗСО и подзаконовите нормативни актове по използването им, още повече, че става дума за строителство наоколо до естествен парк „ Витоша”. В него е посочено, че от осъществена от чиновници на ДНСК инспекция на място, а и по документи е открито, че басейнът в постройката погрешно е бил избран като под земята етаж. Поради това не са спазени нормативно избраните за зона „ Жм3” Плътност на застрояване (Пзастр) и Интензивност на застрояване (Кинт). Също по този начин се акцентира, че в утвърдените капиталови планове погрешно е заложена и избрана височина за постройката с Кк – 8. 83 м, вместо минимално допустимата според визата за планиране ( № ГР-94-Т.17 от 18 септември 2015 година ), в която височината на постройката е 7 метра.

Според прокурорите разрешението за градеж е издадено при жестоко несъгласие с материалния закон – Закон за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО ), защото то опонира директно на предвижданията на Общия организационен проект на Столична община. Отчитайки всичко това прокуратурата е определила, че „ основаните посредством него последствия са правно нетърпими и следва да бъдат отстранени посредством прогласявяне на неговата незначителност “.

Разбира се разногласията по този въпрос се придвижват на терена на Административния съд и делата минават през стъргалото на всички негови инстанции. Така след двегодишна правосъдна сага се стига до окончателното решение на Върховния административен съд ( № 3078 от 26 февруари тази година), с което разрешителното за градеж, издадено от основния проектант на регион „ Витоша “ дефинитивно и окончателно е оповестено за незначително.

С това обаче нещата не завършват. Изникват въпросите, свързани с направените разноски по действително приключения градеж. Все отново вложителят в този миг е в ролята на „ предпазения “ индивид в този неуместен самичък по себе си проблем. Той е работил на база издадените му от общината публични документи и

отговорността за всичко случило се действително е на общината.

По този мотив се свързахме с кмета на региона Теодор Петков. Пред в. „ Банкеръ “ той сподели, че няма пълномощията да управлява дейностите на своя областен основен проектант и трансферира топката в градината на основния проектант на София Здравко Здравков и към дирекцията за строителен надзор към Столична община. Що се отнася до предстоящ възможен финансов иск от страна на вложителя към общината, Петков изясни, че той може да бъде ориентиран единствено към основния проектант. А като се има поради, че разноските за сходен вид градежи могат да стигнат и до милион,трудно е да се гадае по какъв начин тъкмо ще се случат нещата...?!

Очевидно обаче Петков беше наясно със случая, защото изясни, че вложителите са били предизвестени да спрат градежа, до момента в който не приключат делата в Административния съд.

Заместник - кметът Кънчо Кънчев пък ни уведоми, че към този момент била задействана процедурата ( по чл.225 а от ЗУТ), за унищожаване на противозаконния на процедура градеж, въпреки че до този миг забележим резултат от това няма.

Отправихме нашите въпроси към управлението на регион „ Витоша “ напълно публично.

Ето какво попита в. „ Банкеръ “ кмета Петков:

1.Кой и по какъв начин ще покрие разноските за този градеж?

2.Чия е отговорността за създалото се състояние?

3.Какви дейности ще предприеме в този случай, ръководената от Вас администрация?

4.При възможен правосъден иск от притежателите на парцела, кой ще е задължен на заплати направените разноски?

5.Ще бъде ли глобен основният проектант на региона?

Оказа се обаче, че в този миг и кметът, и основният проектант са в отпуск. И до публицистичното привършване на броя, отговорите по този начин и не пристигнаха...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР