Нашата позиция остава непроменена – към този момент не са

...
Нашата позиция остава непроменена – към този момент не са
Коментари Харесай

Нинова към Заев: Не одобряваме езика на омразата към България

Нашата позиция остава непроменена – към този миг не са налице условия за предоставяне на единодушие от страна на България за начало на договаряния за участие на Република Северна Македония в Европейския съюз. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след срещата си с македонския министър председател Зоран Заев.

„ Ние постоянно сме подкрепяли присъединението на С. Македония към Европейски Съюз. Подкрепихме контракта за добросъседство, както и декларацията на българското Народно заседание. Приветстваме разговора на най-високо ниво, само че не утвърждаваме езика на омразата, който съществува в С. Македония към България, дискриминирането по отношение на хора, които там се дефинират с българско съзнание, както и изкривяването на историческите обстоятелства и истини “, сподели Нинова, представена от БГНЕС.

По думите ѝ към Българска социалистическа партия упованията са огромни, тъй като са част от Социалдемократическия съюз, който сега ръководи в С. Македония: „ Ние сме партньорски и сестрински партии. Участваме в общите интернационалните организации. Ние сме другари и сътрудници, почитаме това, само че над него слагаме България и българския народен интерес “, добави Нинова.

Снимка: БГНЕС

Тя добави, че поддръжка от левицата би пристигнала само, в случай че С. Македония извърши изискванията, залегнали в подписания контракт за добросъседство.

На въпрос от публицисти за позицията левицата във връзка на отхвърли на служебното държавно управление да поддържа преговорната рамка с С. Македония в настоящия ѝ тип, Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия отговори:

„ Ние сме част от консенсуса, който беше налице в 44 Народно събрание. Оттогава до момента бяха извършени диалози, поставиха се старания, само че те явно не водят до задоволителен резултат, най-малко към днешна дата. Ако оттук насетне има някаква смяна, ще се съберем, ще обсъдим, ще решим. За нас, към днешна дата, на база на информацията, с която разполагаме, няма учредения да чакаме единодушие от българска страна за начало на договарянията, нито можем да подкрепим такова решение “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР