Нашата история от социокултурна гледна точка се състои от няколко

...
Нашата история от социокултурна гледна точка се състои от няколко
Коментари Харесай

Андрей Фурсов: Основната тайна на руската история. Какво стои зад завоя на 2022!?

Нашата история от социокултурна позиция се състои от няколко незавършени етажа. Имаше Ведическа Рус, която в този момент се назовава езическа. След това имаше 200 години цивилен войни. Това значи, че православно-християнската Рус е построена върху езическата Рус.

При това изясняването на връзките посред им беше направено още преди промяната на Никон. Например, доникъде на 17 век не е имало такова разбиране „ Аз съм прислужник на Бога “. „ Аз съм Божи отрок “, това е от ведическата вяра.

По-нататък идва Ордата /монголо-татарите/. Идва различен изцяло друг модел. Ординския модел действа. След това сякаш го изхвърлят, само че не е ясно какво се върти 150 години... Изглежда, че са взели нещо от Византия.

Тогава бам! Петър I. Нов модел. След това идващият. Болшевиките идват. След това болшевиките са отстранени... Всеки от тези модели в действителност не е приключен.

Следователно, хората, които спорят за възраждането на нещо, считат, че то може да бъде приключено тук и в този момент. Е, имат хората някакви благосклонности... Но желая да кажа на всички - в действителност в историята нищо не може да се възвърне.

Нито Съветският съюз, нито Руската империя могат да бъдат възобновени. Можем да се съгласим, че всичко това е наше. Константата на нашата история е силата. Тук няма потребност да ходите на никое място. Мощ. При това не политическа, а обществено хомогенна власт. И няма значение кой я въплъщава, царят, генералният секретар или президентът.

Често задавах въпроса на моите студенти - в днешна Русия има законодателна власт, изпълнителна власт - министър-председателят, правосъдна власт. Е, а каква е властта на президента?

Пестел брилянтно отговори на този въпрос преди време. Когато сподели, че „ в Русия всичко ще бъде като в Америка “, „ ще имаме три управляващи. Но ще имаме още една мощ - бдителна. Бдителната власт - това е съветската традиция, която идва от Андрей Боголюбски, по-късно през Иван Грозни и автокрацията...

Тя не си е отишла. Помните ли по какъв начин стартира Путин: „ Ние сме пазарна стопанска система, ние ще влезем в НАТО... “ И с какво приключва? Това е по логиката на тази власт. Защото, щом влезете, вие се вписвате в канала на тази мощ, тогава вие към този момент не я ръководите. И тя към този момент ви води.

И по този начин, тази мощ е константата на нашата история, единственото, което държи историята ни като стожер!

Историците не съумяха да решат въпроса за обществената природа на автокрацията. Някои се пробват да го натикат в прокрустовото ложе на „ източния абсолютизъм “, а други го приравняват със „ западния максимализъм “. И двете гледни точки ми се костват неправилни.

Всъщност автокрацията е извънредно съветско събитие. Въпреки че „ западният максимализъм “ (като съветското самодържавие) е субективна власт, а „ източният абсолютизъм “ е систематичен, не допуска индивид, разтваря го в себе си, по линията на рестриктивните мерки от закона, послушание, мощно институционализирана природа, те имат повече общо между тях, в сравнение с с автокрацията.

В последна сметка автокрацията допуска, че волята на суверена е единственият източник на власт и закон, вътрешна и външна политика и, несъмнено, установяване на наследника, което апропо е записано от Петър I през 1722 година

Автократичният цар не е крал, император, а и не е падишах. Това е автократичен цар. Няма аналози. По създание това е застинала революционна власт. Неслучайно самодържавието поражда по революционен път (опричнината), посредством и вследствие на свръхсубективен, волунтаристичен акт. Доброволчеството е присъща линия на съветската власт.

По този метод свръхзаконността (свръхконституционността) на администрацията на президента на Руската федерация не е нито злоумишлен предумисъл, нито поврат на историята - това е системно-историческа характерност, чието възпроизвеждане още един път потвърждава " правилото на А. А. Зиновиев ": " Еволюцията на огромните комплицирани системи е необратима. "

В еволюцията на самата система няма място за произшествия, които трансформират вектора на развиване. Системите могат да трансформират структури, да се трансформират те структурно, само че „ колкото повече се трансформират, толкоз повече остават себе си “, най-малко в своята същина, според главните правила.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР