Населението на София се е стопило с 21 000 души

...
Населението на София се е стопило с 21 000 души
Коментари Харесай

Драстичен спад на населението на София

Населението на София се е стопило с 21 000 души през 2020 година спрямо 2019 година.

16 000 от тях са умряли, а 5000 са отишли да живеят в селата в Софийска област и в Перник. Така към този момент популацията на София е 1 308 000 души.

„ Този поток за нас е обвързван с разпространяването на пандемията, защото главно това придвижване се е състояло през месеците март, април и май предходната година, когато имахме КПП-та и Covid-19 беше ново събитие за всички нас, всички бяха уплашени ”.

Това изясни пред БГНЕС Магдалена Костова - шеф на Дирекция „ Демографска и обществена статистика “ в Националния статистически институт.

„ Бургас, Варна, Пловдив и Плевен също регистрират спад на популацията си ”, добави Костова.

В същото време 37 000 българи и чужденци са пристигнали да живеят в България и акцентира, че същият брой прииждащи към страната ни е имало и през 2019 година.

Национален статистически институт регистрира също по този начин и повишение на общата смъртност през първите три месеца на 2021 година с 26% в съпоставяне със същия интервал на 2019 година По думите ѝ смъртността се покачва нормално през зимните месеци, когато са грипните епидемии и това е по този начин от много години.

„ Данните по възрасти демонстрират, че нямаме нарастване на общата смъртност в ниските възрастови групи. Имаме увеличение на смъртността най-вече в групите над 65 години ”. През първото тримесечие на тази година най-вече хора са умряли в Бургас, Кюстендил, Плевен и в София-град.

Тя регистрира още, че детската смъртност у нас трайно понижава, само че към момента е висока по отношение на междинното за Европейски Съюз и посочи, че България и Румъния остават страните с най-висока детска смъртност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР