Населението на България, Латвия, Полша, Румъния, Хърватия и Украйна намалява.

...
Населението на България, Латвия, Полша, Румъния, Хърватия и Украйна намалява.
Коментари Харесай

До 2045 България може да загуби над 20% от трудоспособното си население

Населението на България, Латвия, Полша, Румъния, Хърватия и Украйна понижава. В някои от тези страни - с фрапантни темпове. А около това все по-драматичен наподобява и казусът с неналичието на работна ръка. Според виенския Институт за интернационалните стопански проучвания (wiiw), до 2045 година горепосочените страни могат да изгубят над 20 % от трудоспособното си население. " Никога до момента в мирни времена не се е случвало сходно нещо ", съобщи по този мотив специалистът от wiiw Ричард Гривесон, представен от организация ДПА.

По-малко работна ръка, по-високи заплати

В Унгария, която е мощно подвластна от експорта, изключително доста компании се оплакват от липса на работна ръка. За тази страна, която сходно на Полша реализира забележителен стопански растеж през последните години, специалистите предвиждат съществено закъснение на стопанската система. Това обаче се дължи и на спадналото търсене на маджарски артикули от Германия и Китай, показва от wiiw.

Тенденцията визира освен Унгария. Повечето страни от Централна и Източна Европа са достигнали пика на икономическия си растеж през 2017-2018 и през идващите две до три години той ще спада, се показва в проучването. Въпреки повишените трудови хонорари, ниските лихви по заемите и като цяло положителните изгледи за вложения, до 2021 година икономическият растеж ще нараства по-бавно, в сравнение с през интервала 2016-2018. Всъщност, съгласно специалистите от wiiw, заплатите в горепосочените страни порастват и поради дефицита на работна ръка, което от своя страна води до повишаване на частното ползване. Това обаче може да навреди на конкурентоспособността на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа и да накара задграничните вложители да се насочат към други елементи на света.

Според wiiw, с най-бързи темпове ще се развиват стопанските системи на Косово, Албания и Молдова, а най-бавно - Русия, Беларус и Турция. Забавянето на международната стопанска система, американският протекционизъм, Брекзит и нерешените проблеми в еврозоната съставляват сериозна опасност за експортно насочените стопански системи на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа, се показва още в проучването.

Прогнози за България

Конкретно за България специалистите от wiiw чакат следното развиване: Брутният вътрешен продукт на страната ще продължи да спада - с 2,8% през 2019 по отношение на 2018 година, както и с 2,5% през 2020, както и през 2021 по отношение на миналата година; до 2021 потребителските цени ще нарастват приблизително с 2,5% на година; през 2019 безработицата ще доближи 5%, през 2020 тя ще бъде 4,8%, а през 2021 - 4,6%; през 2019 салдото по настоящата сметка ще съставлява 3% от Брутният вътрешен продукт, а през 2021 ще спадне до 1,1% от Брутният вътрешен продукт.

Според създателите на отчета, популацията на страните от Централна и Източна Европа ще продължи да понижава. Нещо сходно се случва за първи път в региони, в които няма апетит и в които не се водят войни. Авторитаризмът, подкопаването на държавната власт и намесата в независимостта на институциите ще зачестяват като феномени, показват още специалистите от wiiw. /dw.com
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР