Населението на България е намаляло през последните десет години с

...
Населението на България е намаляло през последните десет години с
Коментари Харесай

Видин - областта, в която населението намалява най-драстично

Населението на България е намаляло през последните 10 години с над 844 хиляди души, съгласно от последното броене в страната. Резултатите от бяха оповестени през днешния ден. По данни на Националния статистически институт, към 7-и септември предходната година популацията в страната е малко над 6 500 000 души. Най-малка е област Видин единствено със 75 400 поданици.

Само за 10 години популацията на региона е намаляло с една четвърт. Обезлюдяват освен селата, само че и регионалният град. Ето какво считат видинчани:

" Като виждам на блоковете какъв брой прозореца светят вечер, щото съм в комплекс, то се вижда, че няма хора. Преди светеше във всеки апартамент вечер, само че по в далечното минало, не в този момент. Всичко работеше и усмивките на хората няма да не помни ".

" Входът ни е 21 жилището. В момента са заети 8. Другите ги няма.
- Къде са?
- Има и умряли, има и по чужбина. Апартаментите са празни другите. Никой не живее сега там, а и тия, които са заети, са с един или двама индивида. По-млади нямаме. Деца нямаме в нашия вход ".

Намаляването на популацията стартира преди десетилетия.

" Това не е най-голямото население за област Видин. През 2001-ва, 2011-та година за този интервал популацията на региона е намаляло с 29 050 души ", сподели Цветан Цветков, шеф отдел " Статистически проучвания - Видин " към Национален статистически институт.

Причини за обезлюдяването на района са ниската раждаемост и високата смъртност, а популацията е най- застаряващото в страната.

" Просто младежите от този район липсват и от тук идва и ниската раждаемост. Това е единият индикатор, по който понижава популацията. Другият индикатор това е миграцията, както вътрешна, по този начин и външна. Голяма част от популацията се реалокира към огромните градове. Съответно има повече благоприятни условия за работа. Да не приказваме към този момент за външната миграция. Знаем тук за нашата област доста хора, които живеят в чужбина и търсят прехранване там ", изясни още Цветан Цветков.

Много от младите не престават да напущат града и района.

" Разочарова ги това, че мъчно се намира работа. Ако имаш сигурна работа, тогава може би, можеш да останеш. Някои хора губят работата си, мъчно им е да намират нова. Също по този начин образованието на децата не е задоволително положително за някои младежи и потегля да търсят по-добри благоприятни условия ".

За да се обърне отрицателната наклонност на обезлюдяване на района, са нужни повече благоприятни условия за младите, споделят хората.

Автор: Анжела Каменова, БНР-Радио Видин
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР