Насърчаването на търговския и инвестиционен обмен между България и Черна

...
Насърчаването на търговския и инвестиционен обмен между България и Черна
Коментари Харесай

Президентът: България високо цени приноса на Черна гора за укрепване стабилността на Балканите

Насърчаването на комерсиалния и капиталов продан сред България и Черна гора и възстановяване на свързаността в Югоизточна Европа разискаха на среща на „ Дондуков “ 2 президентът Румен Радев и министър-председателят на Черна гора Душко Маркович , който е на посещаване в София, оповестиха от пресцентъра на президентството. В срещата взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
Като изключително перспективни области на двустранното съдействие бяха откроени осведомителните технологии, енергетиката и туризма. България и Черна гора са най-активните страни за основаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа , който да способства за по-равномерното систематизиране на научния капацитет и научната инфраструктура в Европа и да сътвори повече благоприятни условия за висококвалифицирана професионална реализация на младежите от района.

 
На срещата беше маркирано ползотворното двустранно партньорство в областта на сигурността и защитата . Двете страни споделят освен общи ползи и позиции, само че се изправят и пред общи провокации за подсилване на мира, сигурността и стабилността в района, уточни Румен Радев. „ Очакваме двустранното съдействие в границите на НАТО и взаимните учения да продължи “ , съобщи президентът.
 
България високо цени приноса на Черна гора за създаване на добросъседски връзки и подсилване на стабилността на Балканите , акцентира още президентът Радев и удостовери поддръжката на страната ни за присъединението на Черна гора към Европейски Съюз. „ Черна гора е извънредно напреднала и ние ще продължим да оказваме помощ в този развой “ , уточни Румен Радев.
 
Душко Маркович изрази благодарност за кардиналната и поредна поддръжка на България
за Черна гора и нейната европейска интеграция и акцентира дейностите на черногорските институции за одобряване на върховенството на правото, демократичните процеси, правата на жителите и религиозните общности. Обща бе оценката, че построяването на добросъседски връзки на Балканите е основно изискване за реализиране на прогрес по пътя на европейската интеграция и всяка страна от района, която се стреми към Европейски Съюз, следва да е част от общите старания в тази тенденция.

 
Вицепрезидентът Илияна Йотова сложи по време на срещата въпроса за идното разглеждане на отчета за България в границите на постмониторинговия разговор на Съвета на Европа и изрази упованието на страната ни за позитивно позволение на тази тематика . Вицепрезидентът напомни, че страната ни е член на Европейския съюз от 2007 година, а на Съвета на Европа от 1992 година и е изпълнила всички критерии за отпадане на този механизъм на Съвета на Европа във връзка с България. Премиерът Душко Маркович съобщи поддръжката на Черна гора за позицията на страната ни .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР