Насърчаваме приема в инженерните науки, педагогическите, природо-математическите, аграрните, където имаме

...
Насърчаваме приема в инженерните науки, педагогическите, природо-математическите, аграрните, където имаме
Коментари Харесай

Министър Вълчев: В някои инженерни направления недостигът е драматичен

Насърчаваме приема в инженерните науки, педагогическите, природо-математическите, аграрните, където имаме дефицит. В някои инженерни професионални посоки този дефицит е трагичен. Това съобщи пред публицисти министърът на образованието Красимир Вълчев, съобщи кореспондентът на .
По думите му с инструментите, с които страната разполага, прави всичко допустимо да усили броя на студентите в тези посоки, давайки спомагателен банкет, в допълнение финансиране на висшите учебни заведения, втори спомагателни стипендии. За следващата година е планувано там, където има максимален раздор сред търсенето от пазара на труда и образованието, да се регламентира гратис обучение и още повече тласъци, уточни Вълчев.
„ Може би ще стартираме с няколко професионални посоки, за които и сега сме освободили напълно приема - математика, химически и физически науки, енергетика, вяра. Впрочем, в 2017 година, при започване на мандата на това държавно управление, направихме предпочитани и филантропичните посоки вяра, история, лингвистика и философия. Намалява приемът като брой учащи, само че и като % от приключилите “, заключи министърът.  
Днес той посети родопското село Момчиловци, което чества 180 години просветно дело. „ Тук може да забележим историята на българското просвещение, на българското обучение. Българските духовници са посели българската писменост тук преди 180 години. Впоследствие учебното заведение се е утвърдило като значим учебен и нравствен център, в който учителите дават на децата познания, възпитават ги в дух на национализъм, основават им опция за пълностоен и благополучен живот “, сподели Вълчев.
За Държавните зрелостни изпити, които предстоят, министърът съобщи, че е основана задоволително добра организация, с цел да няма преписване. Разделянето на матурите на модули също е регистрирано като позитивна основна крачка, мощно ограничаваща опцията за преписване. „ Що се отнася до сигурността, да чукна на дърво, през последните години сме нямали проблеми, само че в никакъв случай няма безспорни гаранции. Надявам се да няма проблем и с качеството на изпитните материали “, акцентира той.
Министър Вълчев заяви, че Министерският съвет преди две седмици е одобрил 20 млн. лева, с които ще бъдат закупени над 100 учебни рейсове. С преимущество ще се сменят тези, които са на най-вече километри и най-амортизирани, рисковите за возене на възпитаници.
По отношение на тактиката за възпитанието в учебно заведение Красимир Вълчев съобщи, че това няма да е следващият документ, а е за да се организира диалог за възпитателната функционалност на учебното заведение. Този диалог, по думите му, е най-добре да се организира на равнище учебна общественост. „ Едно изследване на " Алфа Рисърч " при започване на годината сподели, че болшинството от родителите чакат учебното заведение да възпитава по-добре “, уточни той.
Министърът похвали просветителната система в Смолянска област. „ Тук имаме положително взаимоотношение сред учители и родители, сред учебно заведение и семейство. Има отношение към образованието. Духът на образованието и възпитателната функционалност е добра “, разяснява той.
Вълчев изрази страдание, че учебното заведение през днешния ден е в неравна конкуренция с доста други фактори на средата, които то би трябвало да компенсира като телевизия, кино, интернет, видеоигри. „ Аз се изненадах какъв брой са цялостни с принуждение част от тях. Ние имаме потребност да усилим възпитателната функционалност на учебното заведение “, заключи Красимир Вълчев. Той акцентира, че със тактиката се насочва сигнал към системата, че всички работят по този пакет от възпитателни полезности, дава ѝ се и убеденост.
„ Проведохме две разисквания до момента и като цяло тя среща поддръжка. Готови сме да я обсъждаме колкото е належащо “, добави просветителният министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР