Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси,

...
Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси,
Коментари Харесай

ЕК призова: София и Скопие да намерят решение на откритите въпроси!

Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси, с цел да може договарянията за присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз да стартират. Това съобщи през днешния ден представител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с визитата на премиера Зоран Заев в Брюксел, представен от Българска телеграфна агенция.

Говорителят уточни, че на срещата на Заев с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен са били разисквани голям брой въпроси, в това число за опцията Европейски Съюз да финансира построяването на инфраструктура в Република Северна Македония. Фон дер Лайен е удостоверила поддръжката си за начало на договарянията със Скопие. Тя е насърчила управляващите в Северна Македония да продължат по пътя на промените.

Еврокомисарят по разширението на Европейски Съюз Оливер Вархей е отбелязал пред Заев, че Съветът на Европейски Съюз би трябвало да реализира единодушие по преговорната рамка, с цел да се даде начало на договарянията. Според Вархей, в случай че София и Скопие не се договорят, Съветът на Европейски Съюз би трябвало да вземе решение, разясни представителят.

Според Европейска комисия Албания и Република Северна Македония извършват изискванията за начало на договарянията и са изпълнили поставените условия. Бихме желали допустимо най-скоро договарянията да стартират, добави представителят.

Той разясни, че свикването на междуправителствена конференция за начало на договарянията се взема решение от председателството на Съвета на Европейски Съюз, а за това е належащо да бъде реализирано единодушие по преговорната рамка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР