НАСА се подготвят да изстрелят в открития космос The Webb,

...
НАСА се подготвят да изстрелят в открития космос The Webb,
Коментари Харесай

Поглед към The Webb, наследникът на телескопа Хъбъл

НАСА се приготвят да изстрелят в открития космос The Webb, най-хубавият си телескоп, който ще гледа към звездите посредством златно огледало и ще помогне на учените да разкрият мистериите на слънчевата ни система.

Прочетете още: Разработен е нов способ за проучване на далечни екзопланетиРазработен е нов способ за проучване на далечни екзопланети

JWST (James Webb Space Telescope) е кръстен на вторият шеф в историята на НАСА, който е изиграл основна роля за реализирането на Аполо програмата.

Апарата не е едно огромно цяло, а се състои от общо 18 сегмента направени от берилий – необичаен метал, който е по едно и също време доста здрав, само че и доста лек – и покрити с микроскопично тъничък пласт от чисто злато за оптимална огледалност. Телескопът се разгръща на 6.5 метра.

The Webb се чака да бъде изстрелян по някое време през 2020-та година, а цената на плана е 8.8 милиарда $.

The Webb обича студа

Телескопа е планиран като по-способен и по-устойчив правоприемник на Хъбъл (изстрелян през 1990-та година). Но за разлика от Хъбъл, който е в орбита към Земята на 550 км, The Webb ще бъде изпратен на над 1.5 милиона километра в космоса, при характерна локация наречена " L2 ". Това е една от петте така наречен " точки на Лагранж ", избрани зони на непоклатимост, където гравитацията от Земята и Слънцето се балансира по подобен метод, че слагането на обект на това място ще го задържи на закрепена позиция сред двете небесни тела. Затова телескопът ще се движи из пространството, без да се постанова да има мотори или двигателна сила, до момента в който се любува на безконтролен аспект към открития космос.

Но на това място е извънредно студено, а странното е, че от НАСА желаят тъкмо това. The Webb ще може да огледа дълбоко в космоса, само че не посредством забележимата светлина – сходно на Хъбъл и нашите очи – а посредством инфрачервена радиация, която ние разбираме като топлота. Това значи, че огледалото на телескопа би трябвало да е рисково студено, с цел да се избегне излъчването на каквато и да било топлота, която да попречи на наблюденията осъществявани от апарата. Тъй като топлите обекти отдават инфрачервена светлина, в случай че огледалото на The Webb е с температурата на Хъбъл, леката инфрачервена светлина от отдалечените галактики ще бъде изгубена в инфрачервената бляскавост на огледалото. За да резервира себе си от топлината на Слънцето, огледалото ще лежи на 21-метров щит изработен от специфичен материал резистивен на топлота. На процедура, наподобява като гигантско хвърчило и ще държи температурата на огледалото -223°C, което е съвсем три пъти по-студено от най-ниската записана температура на планетата ни.

Разпъването в космоса

Всеки от 18-те сегмента на огледалото тежи по 20 кг. и се разпъва на 1.3 метра, сформирайки масив, който прави главното огледало на Хъбъл да наподобява като джудже със своите 2.4 метра. По-голямо огледало води до по-висока продуктивност. Чувствителността на телескопа или в какъв подробност може да вижда, непосредствено се отнася към размера на огледалната зона, която събира светлината от следените обекти. Но с цел да може да се събере в ракета, която да го изпрати в космоса, огледалото би трябвало да бъде сгънато, а това изяснява и за какво е направено от хексагони. Дотук добре, само че попаднали в космоса, да накараш тези огледала да се концентрират вярно върху далечни галактики е същинското предизвикателство.

Ще отнеме повече от два месеца да бъде разпънат телескопа, да се охлади и да бъдат позиционирани всички сегменти вярно. Подравняването на първичните огледални сегменти, като че ли те са едно огромно огледало, значи, че всяко от тях би трябвало да бъде подравнено на 1/10 000 от дебелината на човешки косъм. Още по-невероятното е, че инженерите и учените, работещи по телескопа The Webb, безусловно е трябвало да измислят методика по какъв начин да се реализира този проект. За да се реалокира на точната позиция, всяко от огледалата е екипирано с шест пневматични актуатори, които съставляват дребни механични мотори. Те са едни от най-иновативните съставни елементи на телескопа, защото разрешават дотолкоз точно придвижване, че се употребява нанометъра като мерна единица. И това ще се случва на място, където множеството механизми направени на Земята биха били в надълбоко замръзено положение.

Перфектно е минимума

The Webb телескопа към този момент е изцяло подготвен, в това число всеки детайл на огледалото. В момента се правят проби в Редондо Бийч, Калифорния, в подготовка за изстрелване, което беше анулирано няколко пъти – последният по-рано тази година, когато датата беше изместена от началото на 2019-та до 2020-та. По думите на НАСА, самостоятелните съставни елементи са в цялостна безупречност, само че са нужни повече проби, с цел да е несъмнено, че работят съвършено. А " съвършено " в тази ситуация, би трябвало да е минимума, защото добре помним фиаското с стартирането в употреба на Хъбъл през 1990-та. След като беше изстрелян в орбита към Земята, телескопа стартира да връща размазани фотоси, защото главното огледало не е било калибрирано добре в тестовата фаза. След това бяха нужни три години, в това число и 11-дневна задача с астронавти и общо 35 часа работа в открит космос, с цел да се поправя казуса. Този път НАСА няма място за неточности, защото The Webb ще е надалеч в космоса и няма да може да получи избавителна задача.

Чакаме с неспокойствие резултатите!

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР