НАСА публикува уникални гледни точки на Венера, направени от космическата

...
НАСА публикува уникални гледни точки на Венера, направени от космическата
Коментари Харесай

Слънчевата сонда Parker показа зашеметяваща гледка към Венера

НАСА разгласява неповторими гледни точки на Венера, направени от галактическата сонда Parker Solar Probe по време на полета ѝ покрай планетата през юли 2020 година Новите данни предоставиха на астрономите и инженерите на НАСА информация за откриването на непознати феномени в атмосферата на Венера.

Основната цел на Parker е Слънцето, само че Венера играе значима роля в гравитационната промяна на траекторията на сондата. През 7-те години на експедицията Parker ще лети седем пъти покрай Венера, с цел да промени орбитата си, позволявайки на галактическия транспортен съд да стига все по-близо до Слънцето, с цел да изследва в детайли динамичността на слънчевия вятър. По време на третия полетен цикъл покрай Венера през юли 2020 година са направени тези неповторими изображения от разстояние 12 380 км.
 Слънчевата сонда Parker сподели зашеметяваща панорама към Венера

За повече информация за Венера е употребен инструментът WISPR (Wide-Field Imager от Parker Solar Probe), който засича блестящо зарево към ръба на планетата и също по този начин записва ослепителен мрачен обект в центъра на изображението, разпознат от астрономи като планинския район на Афродита Тера. Обектът наподобява мрачен заради по-ниската температура, почти с 30 градуса по Целзий по-студена от температурата на околната повърхнина. Междувременно астрономите се надяваха да видят на изображението единствено облаци, покриващи планетата.

В резултат на това учените от НАСА преразглеждат техническите характерности на WISPR във връзка с чувствителността на уреда към инфрачервената светлина. Ако WISPR в действителност може да улавя инфрачервени светлинни талази, това ще даде нови благоприятни условия за проучване на праха към Слънцето и във вътрешната слънчева система. Ако чувствителността е в границите на нормата, тогава учените ще могат да настояват, че изображението е посочило характерностите на атмосферата на Венера под формата на " прозорец ", чужд за науката до момента.

На 20 февруари 2021 година Паркър направи още фотоси по време на идващия полет покрай повърхността на Венера. През идващите месеци, почти през април, учените от НАСА ще сравнят получените изображения и ще дадат по-подробен отговор на въпросите, зародили след приемане на неповторимите фотоси.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР