НАСА прекръсти най-далечния космически обект, изследван от човечеството, на Арокот,

...
НАСА прекръсти най-далечния космически обект, изследван от човечеството, на Арокот,
Коментари Харесай

Прекръстиха най-далечния космически обект, изследван от човечеството, на Арокот

НАСА прекръсти най-далечния галактически обект, проучен от човечеството, на Арокот, тъй като предходното му импровизирано име Ултима Туле провокира асоциации с нацизма, оповестиха Асошиейтед прес и Агенция Франс Прес.

Арокот на езика на индианското племе Поухатан значи "небе ".

"Името "Арокот " отразява вдъхновението от съзерцаването на небесата - сподели Алън Стърн, основният академик на задачата "Нови Хоризонти ". - И замислянето за звездите и световете оттатък нашия ".

Името е определено поради връзката на племето Поухатан с щата Мериленд, където са и институтът по приложна физика на университета "Джонс Хопкинс ", откъдето се управлява задачата, и научният надзор на галактическия телескоп "Хъбъл ", разкрил Арокот през 2014 година

Сондата "Нови хоризонти " на НАСА прелетя край Ултима Туле

Сондата "Нови хоризонти " на НАСА прелетя около наподобяващия на снежен човек Арокот при започване на януари, три и половина години откакто изследва Плутон. Тогава този дребен галактически обект беше наименуван импровизирано Ултима Туле поради отдалечеността му - на 1,6 милиарда километра от нас. Техническото му означение е 2014 MU69.

Името Ултима Туле обаче провокира асоциации с нацизма, въпреки и да е взето от средновековната литература, в която по този начин се назовава отдалечен остров. То е употребявано и от извънредно десни окултисти в Германия през 20-и век като мястото откъдето са арийците. Тяхното общество "Туле " се преобразува в нацистката партия на Адолф Хитлер и името остава известно в крайнодесните кръгове. Така се назовава и шведска музикална група, която популяризира "бялата власт ".

Новото публично име беше оповестено на гала на НАСА. Космическата организация е получила единодушието на племето Поухатан.

Сондата "Нови хоризонти " към този момент е към външния завършек на пояса на Койпер, който е на 4,8 милиарда км от Слънцето. С времето тя ще се причисли към сондите "Вояджър " 1 и 2 в междузвездното пространство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР