НАСА откри две нови планети, подобни на ЗемятаСпътник на НАСА

...
НАСА откри две нови планети, подобни на ЗемятаСпътник на НАСА
Коментари Харесай

НАСА откри две нови планети, подобни на Земята

НАСА откри две нови планети, сходни на Земята
Спътник на НАСА за търсене на сходни на Земята планети отвън Слънчевата система, откри втора планета в границите на два дни, която заслужава вниманието на учените. Това заяви в Туитър формалният канал, отдаден на работата на спътника.

"Малко по-голяма от Земята, тази планета се завърта на всеки 11 часа към LHS 3844, звезда-джудже от клас М на 49 светлинни години оттук", се споделя в известието. Находката е наречена "Гореща Земя".

За откриването на първата планета бе обявено на 19 септември. Тя беше наречена "Супер Земя" и се върти към звездата "Pi Table Mountain" в съзвездието Table Mountain на разстояние към 60 светлинни години от Земята. Според НАСА масата и радиусът на планетата демонстрират компактност, сравнима с плътността на водата, което ни разрешава да заключим, че там може да има вода или газове.

Апаратът TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) на НАСА е наименуван "ловец на планети" и от организацията се надяват, че това ще бъде "нова стъпка в търсенето на планети отвън нашата слънчева система, наречени екзопланети." Той беше изстрелян през април 2018 година Според концепцията на основателите TESS ще изследва към 200 000 звезди в региона на Слънцето. Учените чакат получените от апарата данни да разрешат да се обясни и доста да се усили броят на познатите екзопланети и да се сътвори база за бъдещи проучвания.

Новото устройство, движещо се по силноелипсовидна орбита, ще "сканира" галактическото пространство за към две години, като следи посредством своите камери най-ярките звезди. Сондата, както и галактическият телескоп "Кеплер", ще следи яркостта на звездите и закрепените на нейна територия периодически затъмнения, които свидетелстват за прекосяването пред тях на други галактически тела. Сондата ще прави захождане по орбитата на всеки 13,7 дни, предавайки данни по време на приближаването си към Земята. Въпреки че апаратът няма да търси живот на други планети, събраните от него данни ще оказват помощ да се дефинират планетите, на които той е евентуално вероятен.

Според НАСА TESS ще следи на практика цялото небе, покривайки 350 пъти повече пространство от галактическия телескоп „ Кеплер “. В създаването на задачата на спътника и основаването на апаратурата вземат участие повече от 10 университета и проучвателен центрове по целия свят. /РИА "Новости"
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР