Народното събрание закри Специализирания и Апелативния специализиран наказателен съд. Законотворците

...
Народното събрание закри Специализирания и Апелативния специализиран наказателен съд. Законотворците
Коментари Харесай

Край на специализираното правосъдие! 122 гласа за и 75 против

Народното заседание закри Специализирания и Апелативния профилиран углавен съд. Законотворците гласоподаваха с 122 гласа "за ", 75 "против " и без въздържали се. Преди това Народното събрание анулира кариерните бонуси на членовете на Висш съдебен съвет, както и на основния контрольор и инспекторите в Инспектората към Висш съдебен съвет.
Парламентът закри и профилираната и апелативната профилирана прокуратура като част от измененията в Закона за правосъдната власт на второ четене. За закриването на двете профилирани прокуратури нямаше диспути. Народните представители гласоподаваха с 124 гласа "За ", 67 "против " и без "въздържали се ".
Близо четири часа продължи полемиката по закона, като най-активно на закриването на профилирания съд се опълчиха от ГЕРБ/СДС.
Депутатите се караха за наименованието на закона единствено един час
По време на дебатите в пленарна зала депутатът от ГЕРБ Любен Дилов съобщи, че промяната, която през днешния ден се прави със закриването на спецправосъдието визира всички хора, а освен изкушените в елементи от работата на профилирания съд и прокуратура. Дилов не схваща тъкмо какво депутатите не харесват на профилирания съд и на спецпрокуратурата? Не харесвате хората, които работят там или самите структури, запита Дилов.
Ако магистратите бъдат върнати в градския съд, няма да има инквизиции и бухалки ли, недоумява депутатът от ГЕРБ. Дилов откри прилика за дейностите на болшинството с днешната дата, на която се навършват 110 години от потъването на " Титаник " - "Смятам, че това, което вършим ние сега с цялата правосъдна промяна, вие пренареждате мебелите от "Титаник " като мярка против неговото поглъщане. Като махнем тези хора и ги пратим някъде другаде, неразбираемо къде, те ще се трансформират, по този начин ли? Точно това вършиме - размествате мебелите на "Титаник ", с цел да го спасите от поглъщане ", отсече Дилов.
Дани Каназирева, която беше от най-често изказващите се в дебата от страна на ГЕРБ/СДС, запита къде е логиката и къде е концепцията за по-бързо и по-справедливо правосъдие, откакто делата от спецсъда ще бъдат върнати в градския съд? Според нея ситуацията от неприятно, става по-лошо и пагубно. "Връщате една потвърдено неефективна правна уредба. Защо? Целта са ви висящите каузи в спецсъда ", посочи Каназирева.
Отговорът на Българска социалистическа партия не закъсня. Проф. Георги Михайлов се надява, че групата на лаиците, водени от вас (ГЕРБ - б.р.) ще бъдат първите и последните, взимащи отношение по измененията в Закона за правосъдната власт. Грижата за избавяне на давещите е грижа на самите давещи, уточни проф. Михайлов.
От своя страна Атанас Славов от "Демократична България " подсети, че през днешния ден е знаменателна дата отпреди година, когато в Народното събрание бил импортиран план за огромна промяна в Закона за правосъдната власт, отчетността на основния прокурор и промени в Конституцията. Точно една година време, в което обществото чака да закрием спецправосъдието и през днешния ден това ще се случи, безапелационен бе Славов. Той запита дали Симеон Дянков, Нено Димов, Даниел Митов, Трайчо Трайков и други, които са минали като обвинени през профилираното правораздаването, са олигарсите на България?
Искрен Митев от Политическа партия заявява, че не има вяра на ГЕРБ, а и европейските институции не им имат вяра. Не единствено, че не е ефикасен спецсъдът, само че стабилно през годините не е бил ефикасен, разкритикува Митев, като по години регистрира какво е липсвало.
"Никой не ви има вяра ", безапелационен бе Искрен Митев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР