Народното събрание възложи на Сметната палата /СП/ да извърши одит

...
Народното събрание възложи на Сметната палата /СП/ да извърши одит
Коментари Харесай

Парламентът възложи на Сметната палата да направи одит в БНР 

Народното заседание разпореди на Сметната палата /СП/ да извърши одит за сходство при финансовото ръководство на Българското национално радио за интервала 1 януари 2017 година до 30 септември 2019 година "За " бяха 116 депутати, един депутат се въздържа.

Проверката е препоръчана от ПГ на ГЕРБ, откакто предходната седмица за това се разгласи министър председателят Бойко Борисов.

Срокът за внасяне в Народното събрание на окончателния отчет на Сметната палата е 31 януари следващата година.

Въпреки, че поддържаха одита, ГЕРБ и Българска социалистическа партия влязоха в спор.

Началото сложи Антон Кутев от левицата като означи, че СП би трябвало до 1 януари 2019 г към този момент да е направила инспекция. Проблемът е дали средствата се изразходват оправдано, а не законосъобразно, акцентира той. Според него Законът за радиото и малкия екран не работи, а основаването на фонд "Радио и телевизия " може да обезпечи контрола върху целесъобразното харчене на парите в БНР и Българска национална телевизия.

Димитър Главчев от ГЕРБ обясни, че одитната институция има проект, по който прави одити, по него БНР не е проверявано за интервала, за който е инспекцията,назначена от Народното събрание. Народно събрание има право да разпорежда изключителни одити какъвто е казусът, акцентира депутатът. От ГЕРБ приканиха тематиката да не се политизира.

Няма по какъв начин да не се политизира, откакто предходната седмица от трибуната министър председателят разгласи, че ГЕРБ ще поддържа анкетна комисия, препоръчана от Българска социалистическа партия, само че при изискване, че има и одит на Сметната палата в БНР, отговори социалистът Драгимир Стойнев.

Колегата му Иван Ченчев обърна внимание, че през 2015 година има предоставен одит за сходство в националното радио за 2013-14г., само че до през днешния ден отчетът не е оповестен. Искаме да го забележим, разгласи представителят на Българска социалистическа партия. Ченчев акцентира също, че генералните шефове и на Българска национална телевизия, и на БНР са споделили, че фонд "радио и телевизия " им е нужен, дори животоспасяващ. Двайсет години този въпрос стои неуреден, да го решим, прикани Ченчев.

Основният претекст за одита е, че БНР е натрупало недостиг към 4 млн.лв и това е наклонност, разяснява Председателят на краткотрайната анкетна комисия Тома Биков/ГЕРБ/. По думите му, концепцията е отчетът на СП след това да помогне за смяна на Закона за радиото и малкия екран. Да спрем да преглеждаме БНР и Българска национална телевизия като държавни предприятия и да подсигуряваме финансовата самостоятелност на тези медии, настоя Биков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР