Народното събрание ще заседава извънредно във вторник заради разпространените кадри

...
Народното събрание ще заседава извънредно във вторник заради разпространените кадри
Коментари Харесай

Има обвинени за полицейското насилие пред МС. Парламентът ще заседава извънредно

Народното заседание ще заседава изключително във вторник поради публикуваните фрагменти с полицейско принуждение от антиправителствените митинги предишното лято. Решението си разгласи късно нощес ръководителят на Народното събрание Ива Митева. А през днешния ден Софийската районна прокуратура заяви, че четирима служители на реда са с обвинявания. За " По света и у нас " от обвиняването не прецизираха тъкмо по кое време служителите на реда са били привлечени към наказателна отговорност. Стана ясно обаче от кое чекмедже са извадени записите.

Късно нощес ръководителят на Народното събрание Ива Митева изрази възмущението си от изнесените фрагменти и изиска на изключително чуване вътрешният министър Бойко Рашков да каже какви дейности са подхванати, с цел да се открият лицата, надвишили пълномощията си, както и какви са наложените санкции.

В изявление за публичното радио Николай Хаджигенов сподели, че изнесените фрагменти са копия и са открити в долап в Столична дирекция на вътрешните работи след едногодишно търсене.

От ГЕРБ пък дадоха отговор, че изваждането на материалите тъкмо в този момент напълно не е инцидентно.

Късно нощес ръководителят на Народното събрание Ива Митева изненада депутатите с изключителна вест.

С отвращение, болежка и паника гледах оповестените фрагменти с насилието над протестиращите младежи през лятото на 2020 година Споделям това освен като ръководител на Народното събрание и правист, само че и като жител, жена и майка. С правото, обещано ми от Конституцията, ще свикам изключително съвещание във вторник за чуване на министъра на вътрешните работи за подхванатите дейности за определяне на лицата, надвишили пълномощията си, наложените санкции и взетите ограничения за недопускане на сходни прояви.

Пред депутатите Бойко Рашков би трябвало да каже какво е направено досега, с цел да бъдат открити и осъдени служителите на реда, надвишили правата си.

От Софийската районна прокуратура обявиха за Българска национална телевизия, че по случая към този момент има повдигнати обвинявания.

Към наказателна отговорност са привлечени 4 лица, чиновници на Министерство на вътрешните работи към датата на осъществяване на действието. В хода на следствието са разпитани голям брой очевидци, изискани са приобщени записи от видеокамери, в това число записа от камера, носеща заглавие " под колоните на Министерски съвет ", изясни пред Българска национална телевизия Невена Зартова, началник на Софийска районна прокуратура.

Разследването продължава под специфичен контрол на Апелативната прокуратура.

Пред публичното радио Христо Иванов съобщи, че следствията не би трябвало да бъдат единствено за служителите на реда.

Те са принадлежности. Онези политически и институционални фактори - Борисов и Гешев, които браниха своята власт, сподели Христо Иванов, съпредседател на " Да, България ".

Именно по тази причина Христо Иванов желае и доклад на основния прокурор пред депутатите.

Да му бъде желан отчет и да бъде изслушан за това, че дружно с Борисов са били част от укривателството на това закононарушение, сподели Христо Иванов, съпредседател на " Да, България ".

Във Facebook реагираха другите посочени за виновни - Младен Маринов и Христо Терзийски - вътрешни министри по времето на митингите, като споделиха, че още предходната година са почнали инспекции по случая.

Разпореждането ми бе ясно и изрично - инспекцията да бъде осъществена в оптимално късите периоди, позволени от закона, да бъдат взети (ако бъдат открити нарушения) съответните дисциплинарни ограничения... Никога и по никакъв мотив през цялата си кариера на служител на реда не съм укривал данни за осъществено закононарушение, написа Младен Маринов.

Своевременно бяха наложени съответните дисциплинарни санкции, планувани в Закона за Министерство на вътрешните работи. С моя заповед (като министър) е наложено тежко дисциплинарно наказване на един управителен чиновник на отдел " Специализирани полицейски сили ". Със заповед на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи са наложени и съответните дисциплинарни санкции за младши изпълнителския състав от същия отдел, написа Христо Терзийски.

Пред БНР Николай Хаджигенов изрази подозрение до каква степен съответни са наложените санкции.

Единият не може да бъде нараснал две години, на другите им направиха забележка.

Хаджигенов сподели и от кое чекмедже са взети публикуваните фрагменти. След една година търсене му били предоставени от Столична дирекция на вътрешните работи. Но акцентира, че това, което виждаме, в действителност са копия.

Това е презапис на презаписа, т.е. оригиналите на тези неща към момента би трябвало да се съхраняват в НСО. Те са копирани още предходната година и са изпратени в Столична дирекция на вътрешните работи за задачите на прословутата дисциплинарна инспекция.

Пред БНР депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков пък отговори, че изкарването на фрагментите на показ една година по-късно е умишлена офанзива.

По-скоро са били крити в някакви други чекмеджета, а не в чекмеджета на ГЕРБ, с цел да могат да бъдат извадени в този момент и да не може да бъде формирано държавно управление.

Съвсем противоположната позиция изрази пред БНР Мария Капон.

Борисов е този, който носи най-голямата отговорност. Ние видяхме неговите ботуши, неговите юмруци, неговата власт. Разбира се и Гешев - те скриха фрагментите.

От Facebook пък Мая Манолова настоя служителите на реда от записа да бъдат поименно извикани в Народното събрание, дружно с някогашния министър председател.

Да се явят на изключително чуване в Народното събрание. Незабавно! Ако откажат, да бъдат наложително доведени!

Българска национална телевизия потърси Евгени Марчев, който е един от потърпевшите под колоните на Министерски съвет, той обаче сподели, че ще резервира безмълвие до вторник, с цел да види какъв ще бъде резултатът от изключителното съвещание на Народно събрание.

По тематиката работиха: Т. Йорданова, И. Никодимов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР