Народното събрание ще финансира изготвянето на две копия на Търновската

...
Народното събрание ще финансира изготвянето на две копия на Търновската
Коментари Харесай

Народното събрание ще плати за две копия на Търновската конституция и реставрация на Сребърната конституция

Народното заседание ще финансира правенето на две копия на Търновската конституция и реституция на Сребърната конституция. Средствата за едното копие ще бъдат обезпечени от бюджета на Народното събрание, а за второто копие и реставрацията на Сребърната конституция – от народните представители, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание.

Двете конституции се съхраняват при специфични условия в архивохранилището на Централния държавен списък и в качеството си на неповторими архивни документи изнасянето им е допустимо единствено при изключителни случаи. Във връзка със 140-ата годишнина на Търновската конституция, която означаваме през тази година, двата оригинала бяха показани в София, Велико Търново, Бургас. Излагането им на естествени атмосферни условия основава риск за дълготрайното им предпазване и води до ускорение на процесите на стареене на хартията и окисляване на среброто. Затова управлението на Държавна организация „ Архиви “ предложи да бъдат направени две мулажни копия на Търновската конституция и да бъде осъществена реституция на Сребърната.

Едното копие на Търновската конституция ще бъде предоставено на Народното събрание, а другото ще бъде съхранявано в държавния списък.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР