Народното събрание създаде временна комисия, която да провери случая Nexo.

...
Народното събрание създаде временна комисия, която да провери случая Nexo.
Коментари Харесай

Предизборната кампания започна с комисия за Nexo. Даниел Митов ще проверява бившия си съпартиец Антони Тренчев

Народното заседание сътвори краткотрайна комисия, която да ревизира случая Nexo. Инициатори бяха депутатите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Предложението беше утвърдено от 190 депутати от всички парламентарни групи, без " срещу " и " въздържал се ". За ръководител на комисията беше определен зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Интересен подробност е, че Даниел Митов и създателят на Nexo Антони Тренчев в действителност са някогашни членове на Движение " България на жителите " на Меглена Кунева. Митов беше министър на външните работи в служебния кабинет на Близнашки и в държавното управление на ГЕРБ и Реформаторския блок, а Тренчев - народен представител от ДБГ сред 2014 - 2017 година

Митов беше член на управлението на ДБГ от основаването на празненства през 2012 година По същото време Тренчев стартира да работи като доброволец за групировката на Кунева. През 2013 бъдещият основател на Nexo е и претендент за народен представител от София, а през 2014 година става част от централното ръководство на партията (до напускането си през 2017 г.).

Комисията в сегашния парламент си слага задачата за „ определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на активността на Nехо и Nexo Capital и обвързваните с тях лица, по отношение на осъществяване на евентуална противозаконна активност, в това число връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и проведената престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България от Nехо и Nexo Capital и обвързваните с тях лица. “

Последната дефиниция за " финансирането на политически партии " явно засяга даренията на чиновници на Nexo към Демократична България. 15 чиновници на разследваната криптокомпания Nexo са дали общо 199 999 лв. през 2021 година и 199 993 лв. през предходната година на " Да, България ". Тези данни изнесоха от самата групировка, след вътрешна инспекция в партията.

От Продължаваме промяната и от Демократична България поддържаха сформирането на комисията с аргумента да не остане подозрение, че крият нещо, макар че съпредседателят на Демократична България Христо Иванов я разгласи за избирателен ход с пропагандна цел.

" Нямаме високи упования за тази комисия, която явно се прави с предизборна цел. Но ние ще я подкрепим, без значение от предизборната агитация ", сподели той и допусна, че ще бъде употребена като публична естрада, през която информация от прокурорското следствие, която е вид следствена загадка, ще бъде подаване в общественото пространство.

Иванов настоя комисията да стане мотив за диалог сред политиците за финансирането на партиите, както и за приемането на закон за лобизма, който да уточни какви са естествените връзки сред политиката и бизнеса.

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова непосредствено предизвести Демократична България, че ще има " доста да изясняват " за дарения от компания, упреквана във финансиране на тероризъм. Атанасова се закани и на Политическа партия, и на някогашния финансов министър Асен Василев, който ще би трябвало да дава отговор за криптовалутите, явно визирайки оповестената към този момент информация за служебна среща сред Асен Василев и представители наNexo по отношение на опцията криптопортфейлите станат публично разплащателно средство.

Според Wall Street Journal от лятото на предходната година, когато би трябвало да е и въпросната среща, Nexo и Mastercard - една от двете най-големи компании, издатели на кредитни и дебитни карти в света, са работили по издаването на карта, против която има поръчителство в крипто, за територията на Европа.

Колко до предлагането на Христо Иванов да се разискват и тематиките за лобизма и за партийното финансиране, Атанасова ги препрати към идващите парламенти.

Мирослав Иванов от Политическа партия обърна внимание, че въпросите, с които ще се занимава комисията, са от компетентността на прокуратурата, а не на Народното събрание, а съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов сподели, че цялата работа е " една уйдурма на прокуратурата ", с цел да могат ГЕРБ и Движение за права и свободи да " тричат " съперниците си.

Зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев употребява случая да си каже за „ кръга Капитал “, който съгласно него е рекламирал продуктите на Nexo, и стигна до абсурда с Ружа Игнатова, която претендираше, че има криптовалута, само че даже и не стигна до блокчейн технология. Според Цонев обаче България е забъркана в скандал с криптовалути и това се отразява на имиджа на страната.

Вежди Рашидов, който нормално е отсъстващ от дебатите, този път взе думата, с цел да занимае аудиторията със своите проблеми с " Капитал " и " този сладур Иво Прокопиев ", на който " бил ял калайя ". От високата естрада на поста си ръководител на Народно събрание, Рашидов сподели:

" Прилича на спор кой ми изцапа гащите. И все ГЕРБ са ги нацапали. Чакайте, бе сътрудници, гащите са ваши. " И още: " Имаше и един анекдот преди време. Един твърди, че не е умъртвил човек, а просто си е белил ябълка и индивидът минал около него, спънал се и паднал върху чекийката. И по този начин 12 пъти ".

Финални ремарки към наименованието на комисията внесе ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, който изиска към името ѝ да се добави Nexo Capital - сдружение от групата на Nexo, с цел да може " кепитъл " де е асоциация с " кръга Капитал ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР