Народното събрание реши да възстанови Висшето военновъздушно училище Георги Бенковски

...
Народното събрание реши да възстанови Висшето военновъздушно училище Георги Бенковски
Коментари Харесай

Парламентът реши да възстанови Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия

Народното заседание реши да възвърне Висшето военновъздушно учебно заведение Георги Бенковски в Долна Митрополия. Предложението е на държавното управление, откакто министър председателят Бойко Борисов даде обещание това да стане до Деня на храбростта - 6-ти май. Висшето учебно заведение за военни водачи беше закрито и статутът му беше намален до факултет през 2002 година.

Приповдигнато въодушевление цареше през днешния ден в пленарната зала. По време на дебата за висшето учебно заведение за водачи всички депутати посочваха, че затварянето му преди 17 години е било неточност. Оттогава военното учебно заведение е със статут на факултет, което мощно понижава финансовия му и кадрови потенциал да образова водачи. Така се извършва обещанието на премиера Бойко Борисов да се възвърне статута на учебното заведение до деня на Храбростта - 6-ти май.

Подобно спиране на традицията на българската авиация и е имало и в други исторически столетия, уточни военният министър Красимир Каракачанов.
Красимир Каракачанов - министър на защитата: След Ньойския контракт, когато България е осъдена от силите-победителки да няма авиация, тя закрива своята авиационна школа. Точно 17 години по-късно, през 36-а година я възвръща, авиационната школа и тя прераства през 40-та година във военно-въздушно учебно заведение.
Възстановяването на учебното заведение е стратегическо решение и дава знак за бъдещето на българската войска, прочувствено съобщи ръководителят на парламентарната комисия по защита военачалник Константин Попов.

военачалник Константин Попов - ръководител на Комисията по защита към Народното събрание: В българския ген има нещо заложено. Има нещо заложено, което е видно от нашата история. Българската авиация има в действителност славна история, славни обичаи. Ние сме употребявали първи самолета като бойно средство на балканския спектакъл, на европейския спектакъл на бойните дейности.
Освен военни водачи учебното заведение в Долна Митрополия ще образова и експерти за гражданската авиация. В това е огромният му късмет да осъществя и сериозна финансова облага поради огромното търсене на сходни фрагменти. Необходимите 4 милиона лв. за старта на учебното заведение към този момент са обезпечени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР