Народното събрание ратифицира Протокола за присъединяване на Сeверна Македония в

...
Народното събрание ратифицира Протокола за присъединяване на Сeверна Македония в
Коментари Харесай

Депутатите одобриха присъединяването на Северна Македония в НАТО

Народното заседание ратифицира Протокола за присъединение на Сeверна Македония в НАТО. Със 140 гласа " за ", нито един срещу и при отсъствието на опозицията от Българска социалистическа партия. Премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите за решението, а ръководителят на македонския парламент разгласи, че след години очакване НАТО към този момент е съвсем действителност за югозападната ни съседка.

ГЕРБ, Движение за права и свободи, Обединените патриоти и Воля гласоподаваха " за " участието на Северна Македония в НАТО.

България постоянно е подкрепяла и поддържа Република Северна Македония по пътя ѝ към НАТО и Европейски Съюз, съобщи от трибуната на Народно събрание вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Екатерина Захариева, министър на външните работи: В наш народен интерес е югозападната ни съседка да бъде част от зоната за споделени демократични полезности, да поеме своя дял от отговорностите и отговорностите, произлизащи от участието в НАТО.
Движение за права и свободи гласоподава протокола с мотив, че партията постоянно е подкрепяла евроатлантическия път на страните от Западните Балкани.
Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи: Убедени сме, че това е пътят за създаване на мощни и постоянни Балкани, за подсилване на стабилността в района и в Европа.
Вътрешна македонска революционна организация поддържа протокола с спогодба: българите в Македония да не бъдат унизени, а Волен Сидеров от Атака предложи анекс към Договора за добросъседство, че общата ни история няма да е обект на посягане.
Ген. Константин Попов - ръководител на Комисията по защита в Народно събрание: С присъединението на Република Северна Македония към Северноатлантическия контракт ние ще кажем " да " на една ценностна с-ма, която ние всички, членовете на НАТО, изповядваме - а точно - правилото един за всички, всички за един. Волен Сидеров, ръководител на АТАКА: Аз ще пожертвам малко да понамаля патоса. Ценностните системи са разказани в книги като Новия завет, Корана, само че не и в Договора за един военно-политически блок.
Преди гласуването, при започване на пленарното съвещание - не всички депутати от Движение за права и свободи се записаха, само че кворум въпреки всичко беше събран. От болшинството нападнаха Българска социалистическа партия поради отсъствието им от пленарната зала.
Юлиан Ангелов, Обединени патриоти, Вътрешна македонска революционна организация: Българска социалистическа партия, правилни очевидно на коминтерновската си политика, ги няма в залата да поддържат братска Македония. Цветан Цветанов, ръководител на ПГ на ГЕРБ: Уважаеми сътрудници от Българска социалистическа партия, ултиматуми и популизъм не могат да дадат отговори на значимите въпроси, които би трябвало да решаваме дружно и ние одобряваме вашите разлики, само че не одобряваме ултимативното държание и този егоизъм, който има в водачеството на Българска социалистическа партия.
Премиерът Бойко Борисов, ръководителите на македонския и българския Парламент благодариха на депутатите за решението.

Цвета Караянчева, ръководител на Народното събрание: С днешната ратификация българското Народно заседание сподели решимостта на българската страна да продължим да решаваме проблемите в района.

Талат Джафери, ръководител на Събранието на Северна Македония: След толкоз години очакване пред вратите на НАТО, НАТО за нас стана действителност. Хубаво е да има същински и откровени другари, още по-хубаво е възприятието, когато това са нашите съседи.

Бойко Борисов, министър-председател: Много старания положихме, тъй че да благодарим на Парламента и на депутатите за това умно решение.
По-късно министър председателят се срещна с Талат Джафери. Бойко Борисов акцентира, че България е поредна в поддръжката си за Република Северна Македония - и с Договора за другарство, добросъседство и съдействие, подписан през 2017 година, и по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година Премиерът подчертава върху смисъла на плановете за инфраструктурна, транспортна и цифрова съгласуваност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР