Народното събрание ратифицира гаранционно споразумение във връзка с договор за

...
Народното събрание ратифицира гаранционно споразумение във връзка с договор за
Коментари Харесай

Депутатите одобриха държавна гаранция на заема за Интерконектора със Сърбия

Народното заседание ратифицира гаранционно съглашение по отношение на контракт за дълготраен заем за финансиране на Междусистемна реверсивна газова връзка България - Сърбия (IBS). Договорът за заем е в размер на 49 071 661 евро, подписан сред ИНГ Банк Н.В. и „ Булгартрансгаз “ ЕАД на 25 януари 2023 година в гр. София, предава Българска телеграфна агенция. 

Проектът за „ Междусистемна реверсивна газова връзка България - Сърбия “ (Проект IBS) на територията на Република България се осъществя от „ Булгартрансгаз “ ЕАД на съображение на подписаната на 17 май 2018 година взаимна декларация сред България и Сърбия по отношение на построяването на газовия интерконектор, посредством която декларация и със единодушието на Европейската комисия " Булгартрансгаз " ЕАД е избран за уредник на планова компания (организатор на проекта) и за оператор на интерконектора след въвеждането му в есполоатация, се показва в отчета на комисията по бюджет и финанси.

В текста се показва, че реализацията на плана е подкрепена с безплатни финансови средства от Европейския съюз в размер до 2 796 163,26 евро по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 “  за осъществяването на план „ Завършване на подготвителни действия, нужни за начало на строителството на „ Междусистемна газова връзка България – Сърбия “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР