Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Шофьорските книжки на хората с увреждания ще са валидни 10 години, реши НС на първо четене

Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за българските персонални документи в помощ на хората с увреждания.

Измененията са препоръчани от депутатите от Българска социалистическа партия Крум Зарков и Михаил Христов. С измененията се увеличава срокът за валидност на свидетелствата за ръководство на моторни транспортни средства (МПС) на хората с увреждания. По в този момент настоящото законодателство той е стеснен до 5 години, а с промените се усилва двойно - до 10 години.

Процедурата по издаване на свидетелствата на хората с увреждания е извънредно комплицирана - би трябвало да минат през лекарска комисия (ЛКК), а в страната има единствено 3 транспортни лечебни заведения с такива комисии – София, Пловдив и Горна Оряховица. В претекстовете си социалистите акцентират, че това мощно затруднява опцията на хората с увреждания да придобият нужните документи за приемане на удостоверение.

Депутатът от левицата Михаил Христов изясни, че професионалните категории за ръководство на МПС са съвсем напълно лимитирани за хора с увреждания. Той добави, че идващите ограничения, които ще внесе за улеснение на хората с увреждания, ще бъдат в посока по-широк достъп до професионалните категории за ръководство на МПС, с цел да са по-конкурентоспособни на пазара на труда.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР