Народното събрание прие декларация за Северна Македония и Албания, като

Народното събрание прие декларация за Северна Македония и Албания, като ...

Парламентът прие декларация за Северна Македония и Албания след бурни дебати.

Народното събрание прие декларация за Северна Македония и Албания, като "За" гласуваха 129 народни представители, "против" - 4 и "въздържали се" - 1.
Народните представители подкрепиха редационната поправка на лидера на НФСБ Валери Симеонов в декларацията за възстановяване на българските военни гробища в Македония. Проектът на декларация бе входиран на 9 октомври и бе подписан от почти всички парламентарно представени сили.
Основни моменти в приетата декларация са, че България запазва последователната си подкрепа за поставяне на реалното начало на процеса на присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания със започването на преговори на двете страни.
В проектодокумента се изтъква, че българският парламент ще продължи да следи за напредъка на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, както и за прилагането на Закона за малцинствата в Албания.
Чрез декларацията Народното събрание призовава официалните представители на Република Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., да се придържат стриктно към чл. 8 от Договора, а именно към „обективното, основаващо се на автентични и основни на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития, да се въздържат от действия, които се свързват с опити за подкрепа и насърчаване на претенции за признаване на т. нар. „македонско малцинство“ в България, включително и в международни организации като Съвета на Европа и многостранни формати.
С текстовете 44-ото Народно събрание призова официалните представители на Р Северна Македония да бъдат реабилитирани жертвите и репресираните от югославския комунистически режим и всички репресирани заради българското си самосъзнание, да се придържат стриктно към установената и ратифицирана от парламентите на двете страни клауза по отношение на официалния език на Република Северна Македония, да прилагат изцяло договореностите, постигнати в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, като същите бъдат отразени в учебните програми и материали в най-кратки срокове.
Вносителите предлагат още парламентът да призове югозападната ни съседка да се прекрати всякаква форма на „говор на омраза“ по отношение на България и на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, включително в медии, надписи на паметници, паметни плочи и др.
С текстовете се отправи призив и към официалните представители на Република Албания: да приемат своевременно вторичното законодателство, относно прилагането на Закона за малцинствата, да гарантират в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава книжовния български език като майчин, да преведат преброяването на населението, съгласно на най-високите европейски стандарти.
С декларацията си 44-ия парламент се обръща и към настоящото и всяко следващо правителство и всички български институции да следят стриктно за изпълнението на условията от настоящата декларация по време на преговорния процес с Република Северна Македония и Република Албания.
На тази основа и при тези условия, 44-ото Народно събрание подкрепя започването на предприсъединителните преговори на ЕС с Република Северна Македония и Република Албания. На вниманието на депутатите се предлага в тази връзка да подкрепя, приетата от Министерски съвет днес Рамкова позиция.
ОБСЪЖДАНИЯ
Със спорове започнаха обсъжданията за декларацията за Северна Македония и Албания.
Павел Шопов поиска в декларацията да влезе, че става дума за един народ в две държави. Ако това не влезе в декларацията според него, това щяло да е предателство към българската държава.
ДПС ще подкрепи декларацията, заяви Йордан Цонев от ДПС. Присъединяването на Северна Македония и Албания било важно за националната сигурност. Партията винаги заставала зад европейската интеграция на Западните Балкани. От партията обаче не пропуснаха да направят и "лирично отклонение", с което призоваха за подновяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.
Валери Жаблянов от БСП поиска на депутатите да бъде раздадена декларацията, която законотворците трябва да гласуват. Депутатите трябвало да са наясно с отговорността, която поемат. Председателстващият заседанието Емил Христов обясни, че декларацията била раздадена на депутатите още вчера, който искал, можел да се запознае с нея. Според червения депутат не всички били на електронните си пощи, а и предизборната кампания попречила на голяма част от тях да се запознаят с нея в електронен вид.
Йордан Цонев каза, че декларацията е подписана от парламентарните групи, така че би трябвало да са се запознали със съдържанието. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също поиска почивка, за да може тези, които имат нужда да прочетат декларацията, да имат това време. Почивка не бе дадена.
Да не правим импровизации, призова Джема Грозданова от ГЕРБ. Според нея декларацията е изработена със самочувствие.
Валери Симеонов поиска в декларацията да се задължи Македония да възстанови българските паметници на нейна територия. Целта е да покажем, че българското Народно събрание подкрепя братска Македония, но не безусловно, заяви Юлиян Ангелов от ВМРО. Иначе декларацията не била на една или друга партия. Нямаме претенции към обикновените хора в Македония, имаме претенция към политиците в Македония, подчерта воеводата.
След споровете декларацията бе приета с леки редакции. Прието бе предложението на НФСБ за възстановяване на военните ни паметници в Македония. Мина и предложението на Таско Ерменков да отпадне текста за репресията по време на комунистическия югославски режим, а да се разширят етапите на репресия над хората с българско самосъзнание.

Източник: actualno.com