Народното събрание постигнато политическо съгласие по текста за решение по

...
Народното събрание постигнато политическо съгласие по текста за решение по
Коментари Харесай

170 гласа за: България ще подкрепи френското предложение за РСМ с 4 условия

Народното заседание реализирано политическо единодушие по текста за решение по проблема с френското предложение за Северна Македония, като планът на " Демократична България " събра 170 гласа " за ", против 37 " срещу " и 21 " въздържал се ".

" За " гласоподаваха 59 души от Политическа партия, както и задачите групи на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Демократична България ", както и двама самостоятелни депутати.

" Против " бяха всички налични 12 депутати от " Възраждане ", 18 от Има Такъв Народ, 4 от Българска социалистическа партия, 1 от " Продължаваме промяната " и още двама от самостоятелните.

" Въздържал се " гласоподаваха 18 души от Българска социалистическа партия, двама самостоятелни и един член на групата на Политическа партия.

С това Народното събрание даде мандат на Министерския съвет да утвърди така наречен френско предложение за вероятно повдигане на ветото за договаряния на Европейски Съюз със Скопие, само че под 4 условия (вижте ги по-долу). Вносител на признатия текст е Христо Иванов (ДБ).

" Добро ли е френското предложение - положително е. Това беше декларирано от външния министър и от президента Радев и от специалистите по тази тематика. Ако не вярвате на специалистите и политиците, чуйте какво споделят в Скопие за това предложение - това е най-ясната индикация дали предлагането пази българския народен интерес. Ако някой споделя, че той не го пази, да заповяда на митинга на Вътрешна македонска революционна организация в Скопие и да се причисли към тях ", сподели Христо Иванов при представянето на своето предложение за гласоподаване.

" България не подвига ветото, а укрепва силата на своето несъгласие - оттук насетне в случай че Северна Македония не извършва отговорностите си, които е поела не просто към България, а към Европейски Съюз, ветото ще е със силата на цялото европейско семейство, което е застанало зад България. Ако не трансформират конституцията, няма да видят договаряния - това излиза наяве във френското предложение ", сподели още Иванов.

Срещу него се изрече Тошко Йорданов от Има Такъв Народ, който твърди, че Министерство на външните работи не е давало експлицитна поддръжка за това предложение и още веднъж упрекна поддръжниците му за " национални предатели ".

По думите му - наличието на френското предложение не можело да се назовава " най-хубавото ", тъй като до момента България е имала " кола без мотор, гуми и фарове, а по-късно пробутват кола с гуми и фарове, само че без мотор ". Йорданов провокира и преиздента Румен Радев да разсекрети стенограмите от КСНС от януари 2022 година, с цел да се види " какви неща приказвахте отпред с Киро ".

Тома Биков от ГЕРБ обаче сложи противоположния въпрос: " Обречени сме да се съобразяваме най-вече с действителностите и обстоятелствата, а не с желанията. Можем ли да получим по-добро от това? Има ли тук човек, който да каже, че можем? Аз имам учредения да считам, че няма да можем. Ние би трябвало да създадем една стъпка и тя не е доста огромна ".

Той уточни, че няколко държавни управления в България са имали единна цел - да може българите и македонците да са част от " обща цивилизационна и геополитическа зона ".

" Тогава ние ще станем още веднъж един народ. Дали това ще се случи с подписването на някакъв контракт, с вкарването на някаква уговорка? Аз настоявам, че не. Но след 150 години разделяне, две национални произшествия и една същинска злополука за българската еднаквост след 1944 година, когато българската страна организира асимилация на българите в Пиринска Македония - след всички тези нещастия не можем да чакаме, че след 1-2 години или след 30 години ще имаме връзки, каквито би трябвало да имаме ", сподели Биков.

Георги Михайлов (БСП) разгласи, че групата няма да поддържа плана на Христо Иванов, макар че " най-вече се приближава " до позицията на партията. В същото време Михайлов упрекна опозицията в това, че е злоупотребявала с тематиката за РСМ в последните месеци, с цел да събори държавното управление.

Той разяснява, че планът се употребява от ГЕРБ за " излизане от изолацията ", а не за разрешаване на казуса със Скопие.

Какви са изискванията на България?

Проектът удостоверява досегашните условия към Северна Македония и дава мандат на държавното управление да одобри френското предложение, само че при осъществяване на спомагателни 4 условия.

Първото - прецизиране на текста в заключенията на Съвета, с цел да се подсигурява вписването на българите в конституцията на РСМ наедно с другите нации, упоменати в нея.

Изисква се и възстановяване на оферти план за преговорна рамка, тъй че да е ясно, че " нищо в процеса на присъединение на РСМ в Европейски Съюз не може да се пояснява като самопризнание от България за битие на " македонски език ".

Парламентът слага и изискване за гаранции, че добросъседството остава " водоравен аршин " в границите на целия развой на присъединение, както и включване на препоръка към двустранните протоколи по член 12 от Договора за добросъседтво в преговорната рамка.

Решението беше оповестено, до момента в който министър председателят Кирил Петков към момента е в Брюксел, където тече срещата на водачите на страните от Европейски Съюз. В четвъртък министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски разгласи, че нито една институция в страната не приема френското предложение за възможно и упрекна Европейски Съюз, че позволява поредна обсада на интеграционния развой поради една страна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР