Народното събрание одобри участието на България в предварителните споразумения на

...
Народното събрание одобри участието на България в предварителните споразумения на
Коментари Харесай

Депутатите дадоха зелена светлина за купуване на ваксини срещу COVID-19

Народното заседание утвърди присъединяване на България в предварителните съглашения на Европейската комисия за закупуване на ваксини против  с AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand. Решението беше взето със 107 гласа " за " и 19 " въздържал се ", нито един от депутатите не гласоподава " срещу ".
Припомняме, че по-рано през днешния ден от Министерски съвет оповестиха, Националният проект за имунизиране против COVID-19 за подготвен. Той пред премиера Бойко Борисов.
Преди гласуването беше отхвърлено предлагането на Корнелия Нинова към решението да се запише, че Министерският съвет се задължава да изготви народен проект за имунизиране на правилата на непринудено и гратис имунизиране.
Дебатът
Първи думата от трибуната взе заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от Движение за права и свободи доктор Нигяр Джафер .
По нейни думи има потребност от повече здравна информация и от по-съгласувани и логистични дейности. " Трябва да се въвлече здравната общественост и специалистите във образуването на задоволително добра разяснителна акция, с цел да създадат хората осведомен избор ", безапелационна беше Джафер 
" При липса на характерно лекуване, което по този начин и не беше намерено до този миг, положителните остарели ваксини още веднъж ще върнат тази вяра. Ясно е обаче, че би трябвало да се направи добър разбор за това до каква степен те са ефикасни и до каква степен са безвредни ", добави депутатът.
 Учени показаха най-честата причина за заразяване с COVID-19 Учени показаха най-честата причина за заразяване с COVID-19
Заболелите членове на фамилията са най-честият източник на заразяване с ковид, разкриха учени, които разгласиха информация за...

Ресорният министър Костадин Ангелов  се включи в дебата, като за следващ път увери, че у нас имунизацията против COVID-19 ще е безвъзмездна и доброволна за всички български жители.
" Разработва се от 10 дни, а в него са написани всички целеви групи, с които ще стартира имунизацията против ковид ", увери той за Националния проект за имунизиране. Министърът акцентира, че всички български жители би трябвало да бъдат спокойни, тъй като имунизацията ще пристигна в България едвам откакто получи позволение за използването ѝ от Европейската организация по медикаментите.
" Информационната акция ще стартира сега, в който имунизацията дойде в България ", стана ясно още от думите на министъра, който помоли депутатите " да не лишават вярата на българските жители " със своите изявления.
" Никой не лишава каквато и да било вяра ", отговори социалистът Драгомир Стойнев .
 Стана ясно какъв брой ще заплати страната за имунизациите против Covid-19 Стана ясно какъв брой ще заплати страната за имунизациите против Covid-19
Общо 140 млн. лв.. Толкова ще костват на България костват имунизациите против Covid-19, които Европейската комисия (ЕК) ще контракти за Бъл...
" Нищо не желаеме да спрем, само че също по този начин желаеме и изясненост ", акцентира " аленият " народен представител. " Когато българските жители умират по стълбите на лечебните заведения, би трябвало да поемете отговорност, тъй като всеки има право на достолепие и да почине почтено ", сподели още Стойнев и добави: " Вие не знаете на кой свят живеете, само че не би трябвало от това да страда българският народ ".
Думата взе и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, съгласно която у верението на министъра, че има проект за имунизиране и че той на следващия ден ще бъде оповестен, не костват нищо.
" Такива думи сме чували доста пъти от тази естрада. Ние сме парламент в парламентарна република. За да имунизираме успокоение, ред и прогнозируемост, настояваме категорично в решението да се запише откакто министъра споделя, че това е по този начин – уповавам се няма да има нищо срещу, текстът, че ще бъде непринудено и гратис ", сподели още Нинова, само че все пак предлагането ѝ не мина. По думите ѝ по този начин се подсигурява на тези, които се тормозят.
ОЩЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР