Народното събрание одобри при първо гласуване днес промените в Закона

...
Народното събрание одобри при първо гласуване днес промените в Закона
Коментари Харесай

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда

Народното заседание утвърди при първо гласоподаване през днешния ден измененията в Закона за запазване на околната среда, създадени от Министерство на околната среда и водите. Новите текстове бяха признати от народните представители със 127 гласа " за ", 13 " въздържал се " и нито един " срещу ".

С тези промени ще бъдат преодолени несъответствията в транспонирането на разпореждания от три европейски наставления:
за оценката на въздействието върху околната среда на някои обществени и частни проекти;за излъчванията от индустрията по отношение на сложно попречване и надзор на замърсяването;за контрола на заплахите от огромни повреди, които включват рискови субстанции.
От предпочитаното приемане на новите текстове зависи сполучливото затваряне на три наказателни процедури, които сега са на финален стадий преди сезирането на Съда на Европейския съюз.

" С новите текстове тези процедури могат да бъдат решени в границите на половин година, с цел да не стигне България до съд ", безапелационен е министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, който отбрани поправките по време на разискването в парламентарната зала.

Промените в закона плануват възобновяване на двуинстанционното произвеждане при обжалване на решения и мнения по екологични оценки и оценки за влияние върху околната среда за обекти с национално значение и такива, които са избрани със стратегическа значимост.

Промяната е съобразена с условията на Европейския съюз и на Орхуската спогодба за достъпа до информация, присъединяване на обществеността във вземането на решения и достъпа до правораздаване по проблеми на околната среда.

В отговор на изявления на депутати, че двуинстанционното произвеждане би забавило капиталовия развой министър Сандов отбрани препоръчаните промени по този начин:

" Аз не зная за нито един план, който да е бил занимателен поради двуинстанционното произвеждане, или надлежно да се е решил по-бързо поради едноинстанционното. Оценка на въздействието върху околната среда е единственият инструмент, в който обществото има опцията да изкаже своето мнение и да отбрани правото си на достъп до правораздаване, когато го визира директно – като здравето на хората. Оценката се прави на ранен стадий, тя не е последна инстанция и не се прави най-после, когато всичко друго е готово, с цел да забави даден план ", безапелационен беше министърът и прикани да не се вършат внушения в тази посока.

Депутатите взеха решение срокът за оферти по текстовете на законопроекта сред първо и второ четене да се усили от 7 на 14 дни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР