Народното събрание да не заседава всяка седмица, както в момента,

...
Коментари Харесай

Ще се подобри ли законодателството, ако парламентът заседава на сесии

Народното заседание да не заседава всяка седмица, както сега, а на сесии и работата му да бъде разграничена - комисии, сесии и парламентарен надзор. Това е предложила предходната седмица председателката на Народното събрание Ива Митева ( " ИТН " ) по време на председателски съвет. Според нея това ще помогне за основаване на естествени условия за законодателна работа и основаването на премислени и качествени закони вместо среднощни съвещания и спадащ кворум. Засега такава опция не е включена в работата по Правилника за работа на Народното събрание, само че концепцията е сложена на разискване и срещна забележителен отзив. " Капитал " предлага коментар по тематиката на адв. Галин Попов , основен ръководещ съучастник в адвокатска адвокатска фирма " Попов, Арнаудов и сътрудници ".
Идеята за работа на Народното събрание на сесии провокира много необятен публичен отзив през последните дни. Наред с конструктивизма на една такава смяна излязоха и отрицателни отзиви, че депутатите желаят да работят по-малко и даже че ги " мързи " да работят.
За качеството на законодателството
Ние като адвокати, работещи в динамична среда, всекидневно боравим с нормативната база. Факт е, че през последните десетилетия качеството на законодателството е доста занижено. Често с сътрудниците се постанова да търсям по какъв начин се е появил даден текст в закона, тъй като не е синхронизиран с различен закон или даже с друга норма от същия акт. Понякога, за жалост, след търсене в многото стенограми и отчети на комисии не откриваме и диря какви са били претекстовете за приемане на дадени промени. Например по какъв начин в огромните промени на Административнопроцесуален кодекс, в действие от 1 януари 2019 година, организациите, предоставящи публични услуги, и лицата, осъществяващи обществени функционалности, станаха административни органи и даже с промени в член 21, официално им се дадоха права да издават самостоятелни административни актове от категорията на лицензите.

Има и значително случаи, при които едно разбиране е дефинирано в разнообразни закони по друг метод, с друг обсег - да вземем за пример понятието " услуга на осведомителното общество " има своите обособени, неидентични легални дефиниции в Закона за електронните известия, в Закона за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения, в Закона за храните и в Закона за електронната търговия. А наложилата се процедура посредством преходни разпореждания в един законопроект да се трансформират други закони, засягащи напълно различен вид публични връзки, без връзка сред измененията, несъмнено няма по какъв начин да обезпечи стабилитет и положително качество на законодателния развой.

Както не може да се чака един правист да бъде добър специалист във всички области на правото, по този начин не може да се чака и един парламентарист да бъде еднообразно фокусиран в работата си в няколко комисии и в зала. При настоящия график на работа евентуално дефицитът на време пречи и на едното, и на другото. Отделен е въпросът за гласуването с " непознати " гласове - на партиен принцип - в комисиите, точно в които би трябвало да се свърши експертната работа - да се проучват и уточняват предложенията, да се стиковат с други настоящи правила, да се свърши действителната нормотворческа работа, като й се посвети нужното внимание, време и старание.
Фотограф: Цветелина Белутова Добрият опит съществува в разнородни модели
Развити системи от непрекъснати комисии със значима роля при ръководството съществуват от дълго време. Още през XIX век бъдещият президент на Съединени американски щати Удроу Уилсън в книгата си " Конгресното ръководство " дефинира същото като ръководство на непрекъснатите комитети. През 1958 година във Франция парламентарните комисии се понижават фрапантно - максимумът им се лимитира до шест комисии поради авторитетната им роля в Народното събрание и несъответствието, който се основава в връзките сред Народното събрание и държавното управление. В Италия пък немалка част от законите се одобряват от съответната непрекъсната комисия и даже не се гласоподават от камарата - процедура още от времето на Мусолини. Утвърждаването на системи от непрекъснати комисии, които подкрепят активността на Народното събрание, става факт през ХХ век, като ролята им е да подкрепят експертно Народното събрание, без да изземват неговите пълномощия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР