Народното читалище Отец Паисий-1936 г.“ в столичния квартал Редута“ се

...
Народното читалище Отец Паисий-1936 г.“ в столичния квартал Редута“ се
Коментари Харесай

Жителите от кв. „Редута“ се вдигнаха на протест, заради затворено от години читалище „Отец Паисий – 1936 г.“

Народното читалище „ Отец Паисий-1936 година “ в столичния квартал „ Редута “ се разрушава от десетилетия. Сградата е в окаяно положение, градинката пред него не се подържа и се е трансформирала в котило на бездомници. Достъпът до читалището е стеснен, по тази причина жителите в квартала от 4 юни се подвигнаха на митинг с искане културният храм още веднъж да отвори порти и да проработи с цялостна мощ. Всяка вечер от 17:30 до 20:00 ч. с кротичък поход по пешеходната пътека ще протестираме, с цел да създадем дискомфорт на градския превоз и от Столична община да ни извърнат внимание.

Това съобщи за БГНЕС Юлиан Андреев, ръководител на гражданската самодейност „ Да спасим читалище Отец Паисии-2023 “ и координатор на 24-МИР -София от Народна партия „ Български гласъ “.

Многократните обещания от кметството на общината в продължение на 15 години и нулево свършената работа, накараха хората да излязат на митинг.

Протестиращите споделят, че читалището е заключено от настоящето настоятелство, само че по документи то работи, правят се извънкласни, извънчиталищни действия, за което получават дотации. А както се вижда действително то не работи, то не е отворено и не прави никаква активност, споделя един от протестиращите.

„ Кметът на региона не прави нищо, той желае да дискредитира нашата гражданска самодейност. Това не е политическа агитация, тъй като читалището е на всички жители. Единственият метод да спасим читалището е с поддръжката на всички вас ", с този апел се обърна към протестиращите Юлиан Андреев.

Протестиращите ще събират подписка, с която ще набират членове за сдружението в отбрана на читалище " Отец Паисий - 1936 ". Тяхното главно искане е читалището да е налично за всички със своята културна и художествена активност.

„ Ние от Национален парк “Български гласъ “ поддържаме интензивно гражданската позиция на жителите от кв. Редута и заставаме зад тяхната идея. Въпрос на чест и отговорност е да съхраним българското културно завещание, тъй като национално читалище „ Отец Паисий-1936 “ е прието от ЮНЕСКО за част от нематериалното културно завещание на света. Само от нас зависи да съхраним българщината и да не допуснем едно културно средище да отиде в забвение “, се споделя в апела. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР