Народно събрание48-то Народно събрание (XLVIII НС) бе сформирано след резултатите

...
Народно събрание48-то Народно събрание (XLVIII НС) бе сформирано след резултатите
Коментари Харесай

48-то Народно събрание остана в историята. С какво ще го запомним?

Народно заседание
48-то Народно заседание (XLVIII НС) бе образувано след резултатите от предварителните парламентарни избори в България, извършени на 2 октомври 2022 година. За четири месеца работа депутатите съумяха да одобряват няколко извънредно значими за страната ни закона, само че не се оправиха с фундаментални проблеми.

Силно фрагментиран, съставът на Народното събрание включваше седем парламентарни обединения – ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната “, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Демократична България, „ Възраждане “ и „ Български напредък “.
ДЕБАТИ.БГ обобщава с кои дейности (или бездействия) ще запомним 48-я парламент:
48-то Народно заседание ще остане в историята с едно от най-дългите и спорни откриващи съвещания. Безпрецедентна парламентарна рецесия настъпи, поради невъзможността да се избере ръководител. Заседанието продължи три дни – на 19, 20 и 21 октомври. След голям брой яростни разногласия и гласувания депутатите не съумяха да се обединят към някое име. На третия ден – 21 октомври, като консенсус и след мощно публично неодобрение, Вежди Рашидов от ГЕРБ, най-възрастния народен представител (на 70 години), бе определен за ръководител на Народното събрание.
Какво съумя да свърши Народното събрание за четири месеца:След бурна препирня Народното събрание реши България да даде въоръжение на Украйна
На съвещание на 30 ноември служебното държавно управление взе решение за даване на на Украйна. То беше оповестено в държавната системата за правна информация, само че описът с съответните въоръжение и муниции към него беше засекретен. По-късно стана ясно, че оръжието, което България ще изпрати на Украйна, не е предопределено за приложимост на фронта, а за тренировки на бойци, които се организират в други страни. С това решение, въпреки и с съвсем година забавяне, България най-сетне публично се причисли към страните от Европейски Съюз и НАТО, които изпращат военна помощ още от началото на войната в Украйна.
Депутатите одобриха страната да може при нужда да поема действен надзор над „ Лукойл “
Това важи и за всички всички други оператори с петрол и нефтопродукти. Министърът на стопанската система, при последна нужда, ще може да назначава необикновен търговски представител, отпред на „ Лукойл “ за шест месеца, с опция за продължение до 1 година. По този метод се подсигурява сигурността и енергийната самостоятелност на страната.
Парламентът забрани износа на петрол и нефтени артикули с генезис Русия
Забранява се продажбата на недопечен петрол, транспортиран по море, и на нефтопродукти, изброени в приложение към правилник на Европейски Съюз, с генезис от Русия или изнасяни от Русия, които са импортирани у нас въз основа на дерогация, позволена от Министерския съвет (МС), на купувачи, от друга страна член или в трета страна. Забранява се прехвърлянето и превозът, както и продажбата на купувачи в други страни от Европейски Съюз или отвън него, на нефтопродукти, получени от недопечен петрол, импортиран въз основа на дерогация, позволена от Министерски съвет. Изключения са вършат при продажбата, доставката, прехвърлянето и износа за Украйна на нефтопродукти, изброени в приложение от правилник на Европейски Съюз, получени от недопечен петрол, при изискване, че са предопределени единствено за приложимост в Украйна и не се цели заобикаляне на възбраните.
Народно събрание одобри и законодателни промени за хората с увреждания.
Става въпрос за хората, чиито ТЕЛК решения изтичат и чакат преосвидетелстване минимум по половин година до издаването на ново. Те към този момент няма да губят права и ще продължат да получават пенсиите си за неработоспособност. Предложението беше на омбудсмана Диана Ковачева. Няма да им се прекъсва и финансовата и целева поддръжка, в това число безплатните винетни стикери, право на персонална помощ, асистентска поддръжка, разнообразни данъчни облекчения.
Депутатите взеха решение единомислещо всички възпитаници от 1 до 12 клас да употребяват безвъзмездни учебници.
Законопроектът влиза в действие от образователната 2024-2025г. Така в системата на предучилищното и учебното обучение се обезпечават за безплатно прилагане от всички деца и възпитаници в това число познавателни книжки, както и учебници и образователни комплекти и електронно четими учебници за образователните предмети и за специфичните предмети.  По този метод се улеснява доста достъпа до обучение на деца от всички обществени и етнически групи.
Депутатите подкрепиха достъпа до опазване на здравето в отдалечените и труднодостъпни места
Депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за здравното обезпечаване. Въвеждат се условия по отношение на главните трудови хонорари на медицинските експерти. Предвижда се финансиране на медицински личен състав в лечебни заведения, които правят медицински действия в отдалечени, труднодостъпни региони. Подобрява достъпът на здравноосигурените лица в отдалечени и труднодостъпни райони и в общини, в които няма други лечебни или здравни заведения, до здравна помощ от главния пакет, обезпечен от бюджета на НЗОК, както и до лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни.
Окончателно Народното събрание реши минималната работна заплата да е 50% от междинната за страната.
Тя ще се пресмята за интервал от 12 месеца, което включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на актуалната. Процедурата влиза в действие от септември 2023-та и в действителност нарастването ще е от 2024 година Обвързването със междинната работна заплата ще докара до по-справедливи хонорари.
Какво не съумя да свърши 48-то Народно заседание:
Основното и най-важно нещо, което 48-ят парламент НЕ УСПЯ да свърши е да сформира работещо постоянно държавно управление. Именно поради този неуспех, в страната ни предстоят пети поред парламентарни избори за 2 години. Народът е изтощен, отчаян и обстановката не се отразява по никакъв начин позитивно в миг на вилнееща война в Европа, идна криза и висока инфлация.

Второто най-важно нещо, в което депутатите се провалиха е правосъдната промяна. Тя беше спъвана поредно от ГЕРБ, Движение за права и свободи и частично Българска социалистическа партия. Именно тя е една от аргументите да не съумяваме да събудим доверие в европейските ни сътрудници, което се отразява и на кандидатурата на за Шенгенското пространство и на влизането ни в еврозоната.

Третият огромен неуспех, и може би най-голямо отчаяние от дейностите на 48-я парламент, е анулацията на машинното гласоподаване и връщането на хартиената бюлетина. С това си решение, народните представители, още веднъж от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, така наречен “хартиена коалиция “, върнаха страната ни големи крачки обратно и отвориха вратата за старите практики по замяна на вота на жителите, разработвани години наред. Те не се съобразиха с публичното мнение и подцениха митингите, провеждащи се пред постройката на Народно събрание. Дори дебатите по въпроса се организираха през нощта, на мрачно, скрити от хорските очи.
Мандати:Първи мандат
На 5 декември 2022 година президентът Румен Радев връчи първият мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ. От партията предложиха проф. Николай Габровски за министър-председател. На 12 декември 2022 година Габровски върна изпълнен изследователски мандат за сформиране на държавно управление на президента Румен Радев. На 14 декември 2022 година кабинетът „ Габровски “ е подложен на гласоподаване в Народното събрание, само че е гласувано единствено предлагането за министър-председател – Николай Габровски. За предлагането за министър председател гласоподаваха 113 „ за “, 125 „ срещу “ и 0 „ въздържали се “. Заради това не се стига до гласоподаване за конструкция и състав на Министерски съвет.
Втори мандат
Вторият изследователски мандат бе връчен на 3 януари 2023 година на „ Продължаваме промяната “. Те предложиха за министър-председател Николай Денков. Партията внесе в Народното събрание декларация с цели, чието утвърждение слагат като изискване да предложат конструкция и състав на Министерски съвет. На 6 януари декларацията бе отхвърлена. На 9 януари акад. Николай Денков върна мандата несбъднат.
Трети мандат
На 16 януари 2023 година президентът Румен Радев връчи третият изследователски мандат на Българска социалистическа партия. Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че ще насрочи „ лидерска “ среща на 20 януари, на която да вземат участие всички водачи на партиите в 48 – мото Народно събрание. Тя добави, че в случай че не се реализира единодушие за държавно управление, ще върне мандата бързо. На 20 януари на срещата идват единствено водачите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Български напредък – Бойко Борисов, Мустафа Карадъйъ и Стефан Янев. На срещата се разбра, че Българска социалистическа партия нямат поддръжка за сформиране на държавно управление. Корнелия Нинова върна мандата несбъднат на президента на 24 януари. С това се постави завършек на опитите за сформиране на държавно управление в границите на 48-я Парламент.
Груб език, реваншизъм и партийни ползи
Поведението на депутатите, както и в предходните няколко национални събрания, се характеризираше с недодялан език, на моменти граничещ с нецензурност, подвиквания от място, обидни характерности и пренебрежение. Стигна се до там, че депутати от ГЕРБ намерено прекъсваха и се намесваха на брифинги на техни сътрудници от други партии.

Реваншизмът също беше измежду пороците на депутатите. Той бе изразен най-силно със основаването на безсмислената краткотрайна комисия за GEMCORP. Освен тя нямаше никакво съображение да бъде образувана, главната ѝ цел бе да се очерни държавното управление на Кирил Петков и да се даде опция на някогашния началник на Българската организация за вложения Десислава Трифонова,която стана печално известна с това, че за времето си отпред на организацията не съумя да притегли нито една задгранична инвестиция и беше уволнена в първите дни на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система, да се изяви като чисто нов народен представител от ГЕРБ.

Днес президентът Румен Радев подписа декрет за разпускането на 48-ото Народно заседание. Парламентарни избори са планувани за 2 април 2023 година. Можем единствено да се надяваме, идващото национално заседание, да се състои от по-малко разединени народни представители, които ще слагат целите на страната над партийните ползи, и които ще работят за жителите. Предстои на българските гласоподаватели да решат кой ще ги ръководи. Дали изрично ще застанат зад някой и ще му дадат опция да приложи политиките си, или още веднъж ще станем очевидци на голям брой политически субекти, които дърпат всеки за себе си? От нас зависи дали България ще стане съвременна европейска страна или Преходът ще продължава постоянно.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР