Народният представител Кремена Кунева изтъкна, че Националната детска болница не

...
Народният представител Кремена Кунева изтъкна, че Националната детска болница не
Коментари Харесай

Обсъждат изграждането на Националната детска болница frognews.bg

Народният представител Кремена Кунева посочи, че Националната детска болница " не е строеж, с който ние, като общество, се захващаме всеки ден. Струва си усилието, в случай че вършим нещо за доста генерации напред, да го създадем качествено, по най-хубавия вероятен метод. Това предпочитание сплотява всички в тази зала. ”

 

Тя, дружно със своя сътрудник от ПГ на “Демократична България ” доктор Александър Симидчиев проведоха в Парламента работна среща, отдадена на плана за създаване на национална многопрофилна детска болница.

 

Присъстваха още зам. ръководителят на Народното събрание Атанас Атанасов, ръководителят на парламентарната Комисия по опазване на здравето доктор Антон Тонев, народните представители Елисавета Белобрадова от ПГ на “Демократична България ”, Венеция Ангова и Васил Пандов от ПГ на “Продължаване Промяната ”, представители на Министерството на здравеопазването (МЗ), държавната “Здравна капиталова компания за създаване на детска болница ” ЕАД, представители на лекарски организации, неправителствени и цивилен организации, ангажирани с проблемите на детското опазване на здравето и рестартирането на плана.

 

Д-р Антон Тонев се ангажира да предложения на чуване в Здравната комисия министър Меджидиев и екипа от министерството, който ще бъде избран да разпореди разбора на потребностите за създаване на Национална детска болница, въз основата на който да бъде направено заданието за публичната поръчка.

 

Арх. Петкана Бакалова от Национална гражданска самодейност “За същинска детска болница ” уточни, че “Въз основа на съществуващите данни, един професионален екип би трябвало да планува освен каква би трябвало да бъде тази дълго чакана болница в този момент, а и в бъдеще - след 5, 10 или 50 години. Възможно е този разбор на бъдещите потребности да предложи поетапно създаване на болничното заведение, разширение или преустройства, които да бъдат планувани в този момент и заложени в заданието. ”

 

Д-р Славейко Джамбазов е съветник в региона на здравните политики. Той уточни, че “На база на сходни планове, в консултирането на които сме взели участие с екипа ни, изцяло реален период за възлагане, планиране, създаване и съоръжение на такава болница е към 4 години. ”

 

Според доцент Йорданка Узунова от Българска педиатрична асоциация (БПА), структурата като Националната детска болница не може да бъде поверена напълно на частни бизнесмени, тъй като детското опазване на здравето рядко е печеливша от комерсиална позиция активност.

 

Доц. Рада Маркова от БПА добави, че финансирането на НДБ би трябвало да бъде напълно от Министерство на здравеопазването (МЗ), а не по клинични пътеки. Според нея сегашната система на финансиране на детските отделения води до т.нар “хоспитализиране ” на децата, т.е. до трупане на прекалено много диагнози и дни престой в лечебните заведения, задачата на които е прехрана на отделенията, а не лечение на дребните пациенти.

 

Д-р Александър Симидчиев добави, че в здравната система има всички данни, нужни за разработване на първокласен разбор. Надявам се нашият отчет да стане мотив Министерство на здравеопазването да сътвори организация за събиране и разбор на тези данни, след което да откри външен съветник и да му разпореди изработването на разбора. След това този разбор ще залегне в основата на заданието за създаване на НДБ. ”
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР