Народните приказки са, според клишето, извор на познание, но и

...
Народните приказки са, според клишето, извор на познание, но и
Коментари Харесай

Български народни приказки, разказани от Асоциацията на индустриалния капитал

Народните приказки са, съгласно клишето, извор на знание, само че и образование - оформят полезности, съзнания, бъдещи индивиди. Но откакто издейства неплатен първи ден болнични, Асоциацията - научихме от сигурни източници - приготвя издание на български национални приказки, с което да възпита още в най-ранна възраст нужното отношение към икономическите процеси в растящите генерации. Ето част от тях.
1. Имало едно време трима братя. И тримата били мощни физически и годни за работа. Най-големият брат обаче жадувал за завършения, принцеси, благосъстояния и популярност. Вдигнал ръце от всичко и тръгнал през девет гори в десета. Някъде в третата починал. Последвал го втория брат - и той починал, някъде се удавил. Най-малкият и най-умният брат обаче схванал, че това са нелепости и останал аргатин за неговия стопанин Васил Велев за 600 лв. на месец. Той цялостен живот не продумал и дума против ниското си възнаграждение и работил от заран до вечер с пневмония. И той, и Васил Велев живели удовлетворени и щастливи до края на живота си - вторият малко по-щастлив, само че първият не починал, което, благи деца, е въпреки всичко отлично.
2. Крали Марко бродил из планината. В далечината съзрял три синджира плебеи. Запрял Шарколията. Първият синджир бил от студенти, които работели по 16 часа дневно в черноморски хотел. Вторият бил от шивачки, които шиели в глухо дружество в провинцията по 16 часа дневно. Третият бил от пенсионери, които се водели в " дейна възраст " и с цел да не скучаят пред сериалите и да доживяват в ленност старините си, също работели по 16 часа дневно. Крали Марко буен, извадил сабята дипленица и тръгнал да ги освобождава. Таман да изколи всичко живо, когато някъде от дълбочината на трите синджира плебеи се обадил Владимир Каролев и му споделил: Прибери си сабята бе, бастун, не разбираш ли, че по този начин ще попречиш на развиването на българската стопанска система? Тогава Крали Марко се сепнал. Позамислил се, само че траял напред с извадена сабя. Владимир Каролев отново се провикнал: Спри се бе, ти си бахти комуниста, единствено искаш да колиш богатите. Крали Марко желал всичко на този свят, само че не и да бъде болшевик, макар, че бил фиктивен преди комунизма. Тогава схванал, че в случай че освободи трите синджира в действителност ще попречи на развиването на българската стопанска система. Дал Шарколията да го създадат на пъстърма, предал сабята за вторични първични материали и се присъединил в към останалите, с цел да може с могъщите си мишци да оказва помощ на индустриалния капитал. А индустриалният капитал с изключение на 600 лв. му дал златна мултиспорт карта, с която да върви на фитнес, с цел да работи повече. Крали Марко направил огромен трицепс. Станал воин на доста тиймбилдинги. 
3. Един дървар имал двама синове. Пратил ги в гората да събират дърва. Но какво, попитали те, да вършим, в случай че ни се счупи колата? Викайте неволята, отвърнал татко ми. Колата им се счупила - те си се чупят тия коли. И те почнали да викат неволята. Тя не идвала и не идвала. Прекарали по този начин дни наред. За да се оправят първо теглили бърз заем, след това, с цел да го погасят взели втори бърз заем, най-после се наложило да ипотекират парцелите на татко си. Неволята по този начин и не идвала. Но от гората се подал представител на Асоциацията на индустриалния капитал и им споделил, че в случай че идващите 40 години работят за него всеки ден за по 20 лв. без осигуровки биха могли да си погасят заема. Те се зарадвали. Работили за него 40 години за по 20 лв. и си погасили заема. Малко преди да умрат се погледнали в очите, стиснали си ръцете и си споделили - най-сетне, братко мой, си погасихме заема. Погасили си заема. 
4. Една жена имала трима синове. В градината на къщата им растяло хубаво ябълково дърво. Всяка година то раждало самоедна ябълка, която обаче била златна. Ала в нощта, когато ябълката узрявала и цялата градина грейвала, долитала една фурия и откъсвала златната ябълка. Тримата братя решили да вървят да й отрежат главата. Но не се наложило. Вместо това наели Асоциацията на индустриалния капитал да пази златната ябълка. Оттогава насетне вместо халата, ябълката отивала в ръцете на Асоциацията. Тримата братя били удовлетворени, тъй като халата била по-неприятна и фучала, до момента в който в Асоциацията имало единствено възрастни плешиви мъже, които изглеждали безобидни и въпреки всичко говорели български.  
5. Хитър Петър влезнал в една гостилница. Нямал пари - тъй като вместо да работи, хитрувал. Извадил един къшей самун - толкоз имал, тъй като вместо да работи, хитрувал. Сложил го на парата на тенджерата - тъй като вместо да работи, хитрувал. После изял хляба. Гостилничарят, който вместо да хитрува, работел, го попитал - ти за какво не ми платиш, а вместо да работиш, хитруваш? Сега ще ти ударя 100 тояги на голо - тъй като вместо да работиш, хитруваш! Хитър Петър - тъй като вместо да работел, хитрувал - застанал на слънце и му споделил: хайде в този момент, удари 100 тояги на сянката му, тъй като аз не пипнах твоето ястие, а единствено парата му! Гостилничарят, тъй като вместо да хитрува, работел, се засрамил и се прибрал в стаичката си.
Но на излизане от гостилница Хитър Петър получил инсулт и починал. Защото вместо да работел, хитрувал.
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР